Напередодні роковин операції “Вісла” польські націоналісти зруйнували меморіал УПА під Перемишлем. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

У селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня демонтували пам’ятник воїнам УПА, який до цього вже не раз псували вандали. Про це інформує “Європейська правда” з посиланням на portalprzemyski.

Пам’ятник був споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому. Село Грушовичі розташоване поряд із містом Перемишль, де проживає чимала українська громада.

За повідомленнями польського сайту, пам’ятник демонтували члени польських націоналістичних організацій за дозволом місцевої влади як “нелегально встановлений”.

На фото видно, як чоловіки в чорних футболках з “антибандерівською” символікою зняли з аркоподібного монумента металевий тризуб, а сам розібрали на частини та розвалили за допомогою линв.
Плити на монументі були спаплюжені польською націоналістичною символікою, нацистськими написами та образами на адресу УПА й українців.

Фоторепортаж portalprzemyski:

пам'ятник УПА - Грушовичі пам'ятник УПА - Грушовичі 1 пам'ятник УПА - Грушовичі Польща пам'ятник УПА - Грушовичі Польща 2 пам'ятник УПА - Грушовичі Польща 3
<
>
Руйнування пам'ятника в Грушовичах

Повідомляється, що частини монументу залишатимуться на кладовищі певний час, на випадок, якщо хтось оголосить себе власником або відповідальним за нього.
“Однак, якщо знайдеться хтось, хто захоче використовати їх для будівельних цілей, муніципалітет розгляне такий варіант”, – зазначає польський сайт.

Протест з приводу демонтажу пам’ятника на кладовищі в Грушовичах висловило Об’єднання українців Польщі. Організація назвала інцидент в Грушовичах “черговою антиукраїнською провокацією”.

Об’єднання українців Польщі наголошує на тому, що демонтаж українського монумента здійснено за два дні до 70-річчя операції “Вісла”, під час якої було близько 140 тисяч українців були депортовані з їхніх етнічних територій Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини на землі в західній та північній частині Польщі.

Заходи, присвячені цій даті, відбуватимуться в Перемишлі 28 квітня-1 травня, тож не виключено, що польські радикали прагнуть спровокувати конфлікт із українською громадою.

ОНОВЛЕНО. ” Україні обурені демонстративними і зухвалими діями щодо українського пам’ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля. Це відверта провокація в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції “Вісла” – очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати”, – сказано в заяві МЗС України з приводу подій на цвинтарі.

Зовнішньополітичне відомство України вимагає пояснень офіційної Варшави.

“Нашим спільним інтересом є спокійно врегулювати цю ситуацію комплексно в правовому полі, щоб у подальшому не було дій подібного роду.
Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз’ясненнями і узгодимо подальші кроки стосовно легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам’яті з 1994 року”, – ідеться в заяві.

В МЗС заявили, що вже домовлено про проведення найближчими днями у Варшаві двосторонніх консультацій за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезгаданої угоди.

Нагадаємо, пам’ятники українцям під Перемишлем, зокрема в Грушовичах, неодноразово плюндрували польські націоналісти протягом 2016 року (відео). У жовтні УІНП видав різку заяву до польської влади з приводу системного нищення могил вояків УПА.
Було встановлено, що руйнування деяких українських пам’ятників у Польщі оплачував православний олігарх Малофєєв.

Читайте також:
Провокатори знову сплюндрували польський меморіал у Гуті Пеняцькій. ФОТО

Після того масовим явищем стали акти вандалізму щодо польських меморіалів в Україні. Як повідомляла “Новинарня“, в січні вандали сплюндрували польський меморіал у Биківні під Києвом, а 11-12 березня невідомі оксвернили польські могили в селі Підкамінь у Бродівському районі та пам’ятник розстріляним у 1941 році польським професорам на Вулецьких пагорбах у Львові. Двічі зазнавав руйнувань та осквернення меморіал у Гуті Пеняцькій, який затим відновлювала львівська обласна влада.

Радник міністра внутрішніх справ, депутат від “Народного фронту” Антон Геращенко переконаний, що російські структури наймають громадян України, аби ті коїли вандалізм щодо пам’ятників полякам.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна