ЄС вимагає покарати винних у підриві авто ОБСЄ на Луганщині

 

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні висловила співчуття з приводу загибелі спостерігача СММ ОБСЄ на Луганщині та вимагає притягнути винних до відповідальності. Про це йдеться в заяві на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

“Сьогоднішні новини з Пришибу – частини Луганської області, яка не контролюється урядом України – про загибель члена спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ служить трагічним нагадуванням про нагальну необхідність досягнення прогресу щодо мирного врегулювання конфлікту, який вже забрав безліч безневинних життів”, – сказано у повідомленні.

Могеріні наголосила, що повне виконання Мінських угод залишається основою для сталого рішення, яке поважає суверенітет і територіальну цілісність України.

“Цей інцидент необхідно ретельно розслідувати. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Я вже мала розмову з генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Заньєром, ми домовилися залишатися в тісному контакті”, – зазначила Федеріка Могеріні.

У заяві сказано, що Євросоюз і надалі підтримуватиме важливу роботу ОБСЄ та її Спеціальної моніторингової місії, якій повинен бути наданий повний, безпечний та безперешкодний доступ до всіх районів, охоплених конфліктом.
ЄС також і надалі надаватиме підтримку зусиллям по розмінуванню територій на Донбасі.

“Без правильного і безперешкодного моніторингу Місії не може бути надійного поліпшення ситуації у сфері безпеки, яка є основою для досягнення подальшого прогресу на політичному шляху мирного процессу”, – йдеться у заяві з Брюсселя.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 квітня внаслідок підриву на протитанковій міні автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на території ОРЛО біля села Пришиб один із членів місії загинув, ще двох доставлено до лікарні для обстеження.
Пізніше стало відомо, що загиблий – парамедик зі США, поранення отримали громадяни Німеччини та Чехії.

СБУ розслідує цю подію як теракт. Власне розслідування веде також СММ ОБСЄ.

Читайте також:
Місія ОБСЄ залишиться на Донбасі. Тіло загиблого спостерігача передали Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна