НАБУ оприлюднило схему розтрати державних коштів у “справі Мартиненка”. ІНФОГРАФІКА

 

Національне антикорупційне бюро України заявляє, що з початку розслідування справи про розтрату коштів держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, в рамках якої 20 квітня затримали екс-нардепа Миколу Мартиненка, детективи НАБУ направили до восьми країн 16 запитів про міжнародну правову допомогу. Про  це 21 квітня інформує прес-служба Бюро.

“Справа про завдання збитків ДП «СхідГЗК» є унікальною не тільки з огляду на значущість цього підприємства для країни, як найбільшого урановидобувного підприємства Європи, а й з огляду на обсяг роботи, яку провели детективи НАБУ під час розслідування корупційної схеми, реалізованої на ДП.
Провадження щодо завдання збитків «СхідГЗК» є абсолютним рекордсменом за обсягом комунікації з компетентними органами інших країн серед усіх проваджень, розслідуваних НАБУ. Від початку розслідування (в грудні 2015 року), детективи НАБУ скерували до 8 країн 16 запитів про міжнародну правову допомогу”, – заявили в Антикорупційному бюро.

Інформація, отримана від компетентних органів інших держав, допомогла детективам НАБУ не тільки дослідити усі деталі корупційної схеми, а й встановити, на що саме особи, підозрювані в завданні збитків «СхідГЗК», витрачали вкрадені в держави кошти.

“Як встановило слідство, з-поміж іншого, кошти витрачались на оренду нерухомості в країнах ЄС для потреб членів родин підозрюваних, сплату медичних послуг та послуг адвокатів із захисту підозрюваного в іншій кримінальні справі, яку стосовно нього відкрила прокуратура Швейцарії”, – йдеться у повідомленні НАБУ.

Бюро оприлюднило інфографіку – схема розтрати коштів у справі “СхідГЗК”:

Читайте також:
У САП пояснили, за що затримали Мартиненка.
Адвокати і він сам протестують. ВІДЕО

Як повідомляла “Новинарня“, 20 квітня детективи НАБУ затримали колишнього народного депутата, екс-голову Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, одного з фінансових стовпів партії “Народний фронт” Миколу Мартиненка в рамках розслідування у справі ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”.
За версією слідства, державне підприємство “СхідГЗК” уклало контракт із компанією-посередником, підконтрольною затриманому екс-депутату, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам ДП у 2014-2016 роках було завдано збитків в розмірі 17,28 млн. доларів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить суд арештувати Мартиненка на два місяці із заставою 300 млн. грн.
Як сказав глава САП Назар Холодницький, підозрюваному загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі, адже “злочин є особливо тяжкий”.

Сам Микола Мартиненко заявив, що звинувачення проти нього сфальсифіковано за вказівкою директора НАБУ Артема Ситника з метою піару і відволікання уваги від провалів Бюро.

20 квітня в НАБУ також заявили про затримання другого фігуранта у справі завдання збитків ДП “СхідГЗК”, вказавши, що зазначена особа вже має статус обвинуваченого у справі “Одеського припортового заводу”.
Як сказав глава САП, це Сергій Перелома, перший заступник голови правління НАК “Нафтогаз України”.

Читайте також:
Солом’янський райсуд обере запобіжний захід Мартиненку.
Пропозиція САП – два місяці арешту із заставою 300 млн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна