“Відмивання на пранні”. Як у Десну всупереч ProZorro хочуть повернути корупційну прокладку

 

Гліб Бабіч
офіцер ЗСУ (10 огшб), раніше служив у 169-му навчальному центрі Сухопутних військ “Десна”, позивний Лентяй

(FB)

Така ось історія. Була собі ціла дивізія – 169-й навчальний центр “Десна”. В дивізії купа полків, тьма людей, і всім треба їсти пити і навіть пратися.

З пранням питання було вирішене давно й залізобетонно. Обпирало дивізію (як і майже всю армію) ТОВ “Укрсервіскомплекс” (він же ТОВ “Пральний комплекс”).

Ціни там були божеські, тобто прати з ним міг тільки Бог і армія. Високі ціни. Але на те він і монополіст.

Багато хто обурювався ситуацією. Євген Махревич, наприклад, присвятив війні з “пральною мафією” чимало часу.

Казали, мовляв, це прання більше відмивання нагадує. Казали – негоже, мовляв, армію на гроші “розводити”, а комусь жерти без міри. Довго обурювалися. І нарешті сталося. З благословення (тоді ще) командира дивізії генерала Мікаца, а також, мабуть, вищих сфер ситуацію вирішили поміняти. Бо задовбало вже, схоже, всіх.

Читайте з цього приводу:
Із ЗСУ усунули російську “прокладку”, яка влаштувала корупційну схему на пранні

Кожному з полків дали можливість знайти собі відкрито, на “Прозорро” фірму меншу й дешевшу. І такі знайшлися.

З 24 лютого пройшли тендери. І до 8 квітня замість одного монополіста за прання взялися аж дві фірми на чотири військові частини “Десни”.

ФОП Заболотний В.М. взявся обпирати одну з частин по 11.20 грн за кілограм. Проти 13.92 у монополіста. На пранні 37 тонн білизни економиться акурат 100 тисяч грн.

Три інші частини дивізії взялася обслуговувати фірма “Профіт-Люкс”. Із ціною 7.43 за кілограм. Що взагалі чудово і дає майже подвійну економію порівняно з монопольними 13.92. Шкода, що з такою ціною вони не взялися обслуговувати всю дивізію.

Загалом все чудово, добро перемогло і…

Правильно. 18 квітня екс-монополіст ТОВ “Укрсервіскомплекс” подає оскарження на результати електронних торгів. Трьох торгів із чотирьох.

Ціна прання у монополіста не зменшиться. Зате можна спробувати взяти військових змором. Бо 15 (робочих) днів розглядатиметься скарга. Потім ще десять діб для створення додаткових “угод”. А потім, напевно, знайдуться ще дві-три інстанції, які дозволять абсолютно законно помурижити дивізію ще місяців зо два.

І весь цей час “Десні” ніхто не пратиме. Ну або старий вірний монополіст, з ціною без малого 14 гривень – проти семи з копійками. А там, дивись, усе й на круги своя повернеться, від безнадії.

Вері гуд бізнес, правда?

Не знаю, як можна допомогти “Десні” в цьому випадку. “За документами” ж усе правильно. І “правильні люди” роблять очікувані речі. Бо “бабки”.

А тисячі людей у формі залишаються в заручниках у системи. У покарання за спробу “вискочити” з неї.

І щось мені говорить про те, що це далеко не поодинокий випадок.

P.S. Всю наведену інформацію ви можете перевірити на “Прозорро”.

Так, якщо я що “не погодив” – мені можна. Наш із Конфуцієм “неузгоджений” бігборд досі висить на Деснянському перехресті.))

Читайте також:
Офіцер “Десни” зізнався, що це він поставив білборд про “зраду”, й розповів навіщо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна