У САП пояснили, за що затримали Мартиненка. Адвокати і він сам протестують. ВІДЕО

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що екс-нардепа Миколу Мартиненка затримали за підозрою у розтраті грошей держпідприємства  “СхідГЗК”. Про це глава САП написав на у “Фейсбуці”.

За його словами, досудове розслідування встановило, що в період з 2013-го по 2016 рік злочинна організація у складі службових осіб ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, службових осіб “STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH”, а також групи осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненка, вчинилп розтрату коштів “СхідГЗК” в розмірі 17,28 млн. доларів США.

Розтрата відбулася внаслідок неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП “СхідГЗК” через австрійську компанію-посередника STEUERMANN.

“У подальшому вказані кошти, перераховано на рахунки компанії STEUERMANN із використанням офшорних компаній “WARGRAVE TRADING LLP” та “DALLAS FUEL SA” керівниками та учасниками злочинної організації обернуто на власну користь”, – пояснив Холодницький.

Правова кваліфікація дій Мартиненка – ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 255 КК України.

“На даний час Мартиненка М.В. затримано в порядку ст. 208 КПК України та доставлено до Національного антикорупційного бюро України для проведення процесуальних та слідчих дій”, – поінформував прокурор Холодницький.

Адвокат екс-нардепа Петро Бойко зазначив, що Мартиненка затримали на термін до 72 годин до вирішення судом питання про обрання запобіжного заходу.

“Ми не розуміємо, в чому підозрюють Миколу Мартиненка. Зрозуміло лише, що йдеться не про справу, пов’язану з “Енергоатомом”. Це тим більше дивно, бо навіть по “Енергоатому” немає жодних доказів правопорушень. Затримання детективи НАБУ мотивували тим, ніби Мартиненко міг би втекти з України”, – зазначив Бойко, якого цитує “УП”.

“Це повний абсурд, бо в 2015 році він добровільно відмовився від депутатської недоторканності – це дієвий доказ того, що він не збирався нікуди ховатися”, – додав адвокат.

За словами Бойка, абсурдною також є інформація деяких представників НАБУ, що нібито екс-депутат уникав отримання повідомлення про підозру.

“Детективи НАБУ тільки ввечері змогли показати підозру, підписану прокурором САП. Після чого Микола Мартиненко законослухняно відбув до НАБУ для вчинення відповідних процесуальних дій”, – вказав Бойко.

“Захист доведе в суді повну безпідставність будь-яких підозр щодо Миколи Мартиненка. Більше того, ми домагатимемось притягнення до кримінальної відповідальності фальсифікаторів з НАБУ та з Солом’янського райсуду на зразок одіозного судді Бобровника. Ми прогнозували і прогнозуємо, що питання про обрання запобіжного заходу “випадково” потрапить до згаданого Бобровника, проти якого НАБУ порушала справу і який слухняно виконує всі вказівки НАБУ”, – наголосив адвокат.

Сам Микола Мартиненко в процесі затримання виступив із заявою, в якій висловив переконання, що обвинувачення проти нього сфальсифіковані за вказівкою директора НАБУ Артема Ситника.

“Ця справа є політичною і не підкріплена ніякими доказами. Я ще в 2015 році добровільно відмовився від депутатського мандату, щоб НАБУ перевірило фейкові звинувачення на мою адресу, які тиражувались за гроші”, – сказав Мартиненко.

Мартиненко заявив, що нікуди не ховався, перебував в Україні і надав усі свідчення.

“Однак директор НАБУ Ситник вирішив пропіаритись. Він хоче переключити увагу від провалів у роботі НАБУ і своєї політичної заангажованості”, – сказав екс-нардеп.

Фракція “Народний фронт” оприлюднила заяву, в якій оголосила, що затримання колишнього народного депутата Миколи Мартиненка є ознакою “вибіркового правосуддя та політично мотивованих дій антикорупційних органів”.

Читайте також:
Лещенко розповів про $67 тисяч, які йому платять за дискредитацію Мартиненка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна