Набув чинності закон про Єдиний держреєстр військовозобов’язаних

 

У четвер, 20 квітня, набув чинності закон України про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних.

Як писала “Новинарня“, закон був ухвалений Верховною Радою 16 березня, підписаний президентом Петром Порошенко 14 квітня. У парламентській газеті “Голос України” його опубліковано 19 квітня.

Єдиний держреєстр є єдиною автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою, де зберігається інформація про всіх військовозобов’язаних (призовників). До нього мають входити зокрема дані військовозобов’язаних з облікових карток та особистих справ військкоматів.

Реєстр міститиме персональні і службові дані військовозобов’язаних громадян України 17-60-річного віку, серед яких – відомості про дату виїзду за межі України й дату повернення на територію України.

У цей реєстр переносяться відомості з ЦВК, Держприкордонслужби, Міносвіти, міграційної та фіскальної служб.

Власником усієї інформації є Міністерство оборони України, а розпорядником – Генеральний штаб ЗСУ.

“Реєстр має допомогти веденню військового обліку; плануванню та виконанню заходів мобілізації, призову на строкову військову службу, прийняттю на військову службу за контрактом; інформаційному забезпеченню осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членам сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо військового обліку”, – повідомляли в Міноборони.

Як відомо, досі облік військовозобов’язаних у військкоматах вівся лише на паперових носіях, часто із позначками простим олівцем, що означало великі можливості для фальсифікацій відомостей, зокрема за хабарі для уникнення призову й мобілізації.

Читайте про голосування в лютому 2016:
Вороги мобілізації: парламент вдруге провалив закон про Держреєстр військовозобов’язаних

Доопрацьований проект №2504а-д прийняли в першому читанні 18 жовтня 2016 року (228 “за”).
Після того його вкотре провалили 6 грудня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна