Обмін знову зірвано: представники ОРДЛО відмовилися верифікувати своїх прибічників у тюрмах України

 

Представники ОРДЛО в останній момент відмовилися від верифікації своїх прибічників, які перебувають в українських в’язницях і могли б бути обміняні на громадян України, що є заручниками “ДНР/ЛНР”. Про це повідомила в соцмережі перша заступниця голови Верховної Ради, учасниця переговорів у Мінську Ірина Геращенко.

“У вівторок, 18 квітня, представники ОБСЄ, СБУ і офісу омбудсмена Лутковської вже були в Маріуполі, аби, згідно досягнутих в Мінську на гуманітарній підгрупі і на ТКГ домовленостей, розпочати нарешті опитування сотень осіб, які знаходяться в пенітенціарних установах , яких можливо, згідно українського законодавства, звільнити від подальшого відбування покарання лише заради звільнення наших заручників в ОРДЛО.
Однак процедура верифікації так і не розпочалася – в останню хвилину ОРДО під надуманими приводами відмовилися від цього і забажали знову повернутися до обговорення вже сто раз обговореного і сто раз пережованого, на черговій зустрічі в Мінську”, – написала Ірина Геращенко у “Фейсбуці”.

У коментарі “Новинарні” переговорниця уточнила: “Вони не погоджуються на участь ОБСЄ”.

“Тактика ОРДЛО і їхніх російських кураторів очевидна – заблокувати процес звільнення заручників, повністю виключити з гуманітарного діалогу міжнародні гуманітарні організації”, – пояснила Геращенко.

За її словами, спочатку представники ОРДЛО категорично відмовилися від участі в процесі звільнення заручників Міжнародного комітету Червоного Хреста, потім – після двомісячних переговорів і вже досягнутих домовленостей – заблокували участь у процесі представників ООН.
“Тепер їх не влаштовує ОБСЄ, хоча місія цієї організації напряму залучена до Мінського процесу, а її представники є координаторами ТКГ (Тристоронньої контактної групи) і всіх груп”, – констатувала Ірина Геращенко.

Віце-спікер ВР пояснює таку тактику намаганням показати суто внутріукраїнський конфлікт – між Києвом і сепаратистами, до якого не мають бути залучені міжнародні посередники.

“Позиція ОРДЛО виписана в Кремлі – вивести [сторона] на двосторонній прямий діалог, нібито Росії в цьому конфлікті не існує, нібито це “громадянський конфлікт”, а не зовнішня агресія”, – вважає Геращенко.

При цьому вона наголошує: “Але мінський формат – це не московський, не донецький і не луганський формат. Це тристоронній діалог між Україною, ОБСЄ і РФ. Таке рішення прийняли лідери нормандського формату, і саме таку позицію неухильно відстоює та займає Україна в ТКГ, де вирішуються всі питання і де приймаються рішення, які всім треба виконувати, а не симулювати”.

“Зрив верифікації [ув’язнених] – це повтор сценарію по зриву відкриття КПВВ в Золотому (Україна відкрила пункт в березні 2016-го, але ж він і досі не працює, заблокований ОРЛО), це повтор невиконаних обіцянок минулого року по звільненню заручників до Великодня (ОРДЛО пообіцяли на ТКГ і потім забули про це) чи підлітків на Новий рік (вони всі і досі в тюрмі, колонії, СІЗО – і наші військові, і діти)”, – нагадала Ірина Геращенко, додавши, що “оцінку цим діям мають дати в нормандському форматі”.

“Також очевидно, що ОРДЛО і їх російські куратори шукають все нові і нові приводи зірвати звільнення заручників, бо їм вигідно, щоб це було заблоковано і тема заручників використовувалася в тому числі для внутрішньої дестабілізації і колотнечі [в Україні], через знущання над родинами заручників цією невідомістю і неможливістю змінити ситуацію, витягти хлопців, рішення про звільнення яких приймаються в Кремлі”, – зазначила Геращенко.

“Москві потрібні заручники для шантажу і торгу”, – констатувала вона.

Нагадаємо, вранці 18 квітня відбулася телефонна розмова лідерів чотирьох держав у “нормандському форматі”, в якій зокрема обговорили обмін в’язнів на Донбасі “всіх на всіх”.

Читайте також:
Число українських заручників в ОРДЛО зросло до 126, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна