Четверо підслідних “беркутів” з Майдану втекли до Росії. ВІДЕО

 

Колишні співробітники харківського “Беркута” Артем Войлоков, Віталій Гончаренко, Олександр Костюк і Владислав Мастега 13 квітня виїхали з України і зараз перебувають у РФ.
Про це повідомив їхній адвокат Валентин Рибін, передає “Цензор”.

За словами Рибіна, запобіжний захід із чотирьох був лише в Гончаренка – його зобов’язали з’являтися на першу вимогу суду.
“Однак ще не визначена підсудність”, – сказав Рибін.

За твердженням адвоката, в Костюка запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання закінчився ще в березні, Войлоков і Мастега перебували під домашнім арештом, але 13 квітня термін домашнього арешту закінчився.

“13 квітня вони тихенько сіли на автобус і поїхали в Росію. За внутрішніми паспортами, відкрито й абсолютно спокійно”, – розповів Рибін.

Беркут Віталій Гончаренко (по скайпу” і адвокат Валентин Рибін у суді. Фото: Гордон

“Не втекли, оскільки не були під запобіжними заходами, а виїхали в безпечне місце”, – заявив адвокат.

Того ж дня на Youtube-каналі фонду Рибіна “Одіссей” з’явилося відеозвернення згаданих “беркутівців”, в якому вони заявили, що під час подій на Майдані виконували конституційний обов’язок, “протидіючи радикалам, захищаючи життя, здоров’я і безпеку законослухняних громадян” та “готові довести свою невинуватість у суді”.
Також колишні “беркутівці” заявили, що вже три роки “піддаються кримінальному переслідуванню з боку різних державних органів і обдуреної частини суспільства”.

Причиною для цього, стверджує Рибін, стала заява прокурора Сергія Горбатюка про те, що ГПУ оскаржуватиме дії судді, який відпустив з-під варти Гончаренка під особисте зобов’язання.

Читайте також:
Суд у Києві всупереч логіці відпустив з-під варти екс-“беркутівця” Гончаренка

Як відомо, Гончаренка разом з іще трьома екс-бійцями “Беркута” затримали в червні 2016 року в Харкові. Усі четверо на момент затримання працювали в поліції.
Олександра Бєлова і Віталія Гончаренка обвинувачують у вбивстві трьох “євромайданівців” 18 лютого 2014 року в Кріпосному провулку в Києві, ще двох “беркутівців” – у тому, що вони скинули з колонади стадіону “Динамо” на вулиці Грушевського 20 січня двох мітингувальників.

Тоді під вартою опинився лише Віталій Гончаренко.

24 листопада 2016 року його залишили під вартою. Тоді харківська поліція надала лист-клопотання про взяття на поруки, однак суд відмовив у цьому.

4 лютого 2017 року Печерський суд Києва змінив запобіжний захід Гончаренку з утримання під вартою на домашній арешт. 10 березня його повернули під варту, але 6 квітня Апеляційний суд Києва відпустив його під особисте зобов’язання – попри те, що у Харкові він, за даними обвинувачення, уникав та фізично втікав від отримання повісток; не з’являвся за повістками без попереджень; не приїжджав на призначений час слідчих дій; не з’являвся на деякі судові засідання тощо.

Як писала “Новинарня“, Гончаренко також був одним із фігурантів нападу на журналістів “Громадського ТБ” 29 січня 2015 року на Пісочинському блокпосту. Тоді “беркутівці” Гончаренко, Костюк і Ріяко зупинили Анастасію Станко та Костянтина Реуцького для перевірки документів, коли ті поверталися з відрядження із зони бойових дій, забрали в них камеру “гоу-про”, Реуцького повалили на землю й почали бити ногами. Бійці “Беркуту” сказали журналістам, що “їм нічого ні за Майдан, і зараз теж не буде”.

Читайте також:
Суд випустив з-під варти “беркутівця”, якого підозрюють у вбивстві трьох майданівців, – Горбатюк

Росія дала громадянство ще двом “беркутівцям” з київського Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна