Викрадення судді Казначеєва бойовиками “ДНР” у Донецьку: нардеп Тимчук не розуміє, як він міг їх судити по закону

 

Голова Донецького апеляційного адміністративного суду (зараз перебуває в Краматорську) Раїса Ханова звернулася до поліції через зникнення її співробітника, Едуарда Казначеєва. Як з’ясувалося, суддю Казначеєва викрали бойовики “ДНР”, коли він поїхав відвідати свій будинок на околиці окупованого Донецька.
Про це пише в соцмережі нардеп Дмитро Тимчук, координатор групи “Інформаційний спротив”.
У зв’язку з цим він нарікає на необ’єктивність таких суддів, як Казначеєв, у процесах над бойовиками й сепаратистами.

За словами Ханової, суддя Едуард Казначеєв мав вийти з відпустки ще 28 березня, але у визначений час на робочому місці не з’явився.

“Коли я зателефонувала його дружині, вона мені розповіла, що її чоловіка забрали з дому. Як це сталося? У нього в Мар’їнці батьки живуть, він їхав до них, а це будинок на стику вже Мар’їнки і Петровського району Донецька, в Петровському в нього там будинок залишився, напевно, поїхав провідати. Але я думаю, що це був донос”, – розповіла суддя в коментарі журналістам.

Як інформує LB.ua, 10 квітня Раїса Ханова в Маріуполі написала заяву в поліцію про зникнення людини, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

Згодом так зване “МВД ДНР” опублікувало відео під назвою “Сповідь перебіжчиків”, у якому Казначеєв фігурує серед “перебіжчиків”.

У сюжеті показані передусім дільничні інспектори з Донеччини Ігор Соловйов і Валерій Охмак, які, за їхніми словами, перейшли на бік сепаратистів “ДНР” нібито через нестерпні умови роботи в Нацполіції України (зокрема Охмак не пройшов атестацію і був “автоматично переведений”). Як видно, вони зараз перебувають в ОРДО в ув’язненні.

Також на відео інтерв’ю дає суддя Едуард Казначеєв. Після слів ведучого про жахи “громадянської війни” на Донбасі він каже одну фразу: “Це абсурд. Потрібно було домовлятися і шукати спільні точки дотику”.

На думку судді Ханової, ці слова були вирвані з контексту, щоб скомпрометувати Казначеєва.
Вона додала, що бойовики “ДНР” перевіряли його на “зраду батьківщині” і на “шпигунство”. Зараз він у донецькому СІЗО.

Колеги затриманого судді звернулися до представника України в гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірині Геращенко, щоб сприяти обміну або поверненню Казначеєва.

Народний депутат Дмитро Тимчук з приводу “полону” Едуарда Казначеєва у свою чергу пише: “Так, історія кожного, кому довелося через агресію РФ виїхати з окупованої території, це трагедія. Але в мене питання: як повірити в об’єктивність українського судді, який може приймати рішення щодо відловлених бойовиків та агентури ФСБ-“МГБ”, коли він запросто їздить до окупованого Донецька? Він же точно розуміє, що йому загрожує при поїздці в гості до бойовиків, якщо в Краматорську він як суддя ухвалюватиме «неправильні» з точки зору терористів (тобто – відповідні букві закону України) рішення”.

У зв’язку з цим Тимчук згадує відповідь співробітників СБУ на запитання в 2014 році про те, “чому безліч місцевих діячів, які засвітилися як «борці за ДНР», після звільнення районів Донбасу залишилися на свободі: «А ви це в місцевих судів запитайте»”.

“Думаю, всі справи щодо терористів не повинні розглядати місцеві суди. Можливо, суддя, який їздить у справах до Донецька, і чудова людина та відмінний сім’янин, але саме як до судді (в справах терористів і причетних) у мене чомусь до нього за визначенням довіри небагато”, – констатував Тимчук.

Читайте також:
Число українських заручників в ОРДЛО зросло до 121

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна