“Припинити стійку деградацію взаємин”. Трамп назвав “вражаючою” роботу Тіллерсона на зустрічах у Москві

 

Президент США Дональд Трамп назвав “вражаючою” роботу держсекретаря США Рекса Тіллерсона на переговорах у Москві, де він зустрічався з президентом Росії Володимиром Путіним і главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Про це глава Білоо дому заявив у ході спільної прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

“Хочу відзначити чудову роботу, виконану нашим держсекретарем Рексом Тіллерсоном у зміцненні альянсу НАТО, а також його поїздку до Москви, щоб просунути інтереси у сфері безпеки США і їх союзників. Він провів вражаючу роботу”, — сказав Трамп.

Увечері 12 квітня на прес-конференції в Москві з Лавровим глава Держдепу США Рекс Тіллерсон заявив, що відносини Сполучених Штатів та Росії мають низький рівень довіри та що необхідно припинити “стійку деградацію” двосторонніх взаємин.

Рекс Тіллерсон зазначив, що його зустріч із президентом РФ Путіним була продуктивною та тривала близько двох годин, передає УНІАН.

“Ми відверто обговорили нинішній статус відносин США та Росії. Я висловив точку зору, що поточний стан відносин США та Росії перебуває на низькому рівні. Існує низький рівень довіри між нашими двома країнами. Дві передові ядерні держави світу не можуть мати такого роду відносини”, – наголосив Тіллерсон.

За його словами, під час зустрічі обговорювалися подальші кроки щодо покращення каналів зв’язку між країнами.
Сторони мають розуміння, що доведеться покращувати відносини у довгостроковій перспективі, якщо країни бажатимуть досягнути прогресу у тих питаннях, де існують різні погляди, зазначив глава Держдепу.

Також він сказав, що багато часу було приділено обговоренню ситуації в Сирії та щодо інших регіонів, де країни “поділяють спільні погляди”.

Читайте також:
Трамп назвав війну в Україні “божевіллям” і хотів би поладнати з Путіним

“Ми погодилися, що існує потреба у більшому високому рівні комунікації між нашими країнами одночасно на дипломатичному та військовому рівнях. Але існує широке коло інших питань, у яких ми маємо розбіжності”, – додав Тіллерсон.

Він повідомив, що сторони вирішили створити робочу групу для розгляду й вирішення спірних питань.

“Впродовж періоду останніх двох років ряд взаємних дій було прийнято, щоб продемонструвати незадоволення, які кожна країна має одна до одної. Ми повинні спробувати припинити цю постійну деградацію, яка ніяк не сприяє відновленню довіри між нашими двома країнами, або досягнути прогресу у питаннях, які мають важливе значення для нас. Ми погодилися створити робочу групу для вирішення менших проблем та досягти прогресу на шляху стабілізації відносин, щоб потім ми могли взятися за більш серйозні проблеми”, – сказав держсекретар США.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на цій прес-конференції заявив, що не було надано доказів втручання Росії у вибори в США.

“Що стосується тверджень, які прозвучали тут, нібито в уряду США є неспростовні докази того, що ми втручалися у виборчу кампанію, то ще раз змушений сказати, що ми жодного факту, ані навіть натяку на факти не побачили. Хто їх бачив, я не знаю, нам ніхто нічого не показував, ніхто нічого не говорив, хоча ми багато разів просили пред’явити дані, що лежать в основі цих голослівних звинувачень”, – сказав Лавров.

За його словами, Москва зацікавлена у тісній співпраці з Вашингтоном у боротьбі зі злочинами у кіберпросторі, але адміністрація Барака Обами не пішла назустріч у цьому питанні.

На прес-конференції з Лавровим Рекс Тіллерсон заявив про більш як 50 випадків застосування режимом президента Сирії Башара Асада різних видів хімічної зброї.

“Остання хімічна атака, здійснена у Сирії, була запланована, спрямована і виконана силами сирійського режиму, і ми абсолютно впевнені у цьому”, – заявив Рекс Тіллерсон, додавши, що хімічний удар по місту Хан-Шейхун є лише чергим випадком використання хімічної зброї режимом аль-Асада, а крім того, мали місце випадки застосування бомб із хлором, касетних бомб, інших видів хімічної зброї, аби вбивати людей “у найбільш жахливий спосіб”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна