Американці вперше застосували найпотужнішу у світі неядерну “матір всіх бомб”. Проти ІДІЛ

 

Авіація США скинула одну з найпотужніших бомб на позиції терористів «Ісламської держави» в Афганістані, повідомляє CNN з посиланням на чотири джерела з Пентагону.

Військові сказали, що удар був завданий 13 квітня о 19:00 за місцевим часом. Метою, за їхніми словами, стали члени терористичного угруповання «Ісламська держава», які ховаються «в тунелях» в провінції Нангархар на сході Афганістану.

Бомба була скинута літаком MC-130. Ціль була атакована найбільшою американською неядерною бомбою – GBU-43, яку також називають MOAB («мати всіх бомб»).

Це перший випадок використання MOAB у бойових умовах, повідомляє CNN з посиланням на американських чиновників.

Військові приступили до оцінки руйнувань.

Атака була виконана таким чином, щоб звести до мінімуму ризик для афганських і американських військових, які проводять зачистку в цьому районі, інформує CBS News з посиланням на заяву Пентагону. Військові вжили також запобіжні заходи щодо мирного населення.

Бомбу GBU-43 розробили під час війни в Іраку, 2003 року (виробник – McAlester Army Ammunition Plant), але тоді не застосовували.

Вага цього фугасного снаряду завдовжки понад 9 метрів, оснащеного системою супутникового наведення, становить майже десять тонн. Сила вибуху в тротиловому еквіваленті – 11 тонн.

Відомо, що в арсеналі ЗС США 15 таких бомб.

Росіяни заявляли, нібито в 2007 році у відповідь створили і взяли на озброєння авіаційну вакуумну бомбу підвищеної потужності (АВБПМ, вона ж ОВБ – “батько віх бомб”), яка порівняно з MOAB менша за вагою, але через використання нанотехнологій потужніша в 4 рази.

Єдиним відомим свідченням про новий боєприпас невідомого виробника є показаний по російському телебаченню ролик про випробування цієї авіабомби. Однак міжнародні експерти в цьому відео зафіксували кілька невідповідностей заявленим характеристикам та поставили під сумнів російські претензії на першість.

Читайте також:
Удар “томагавків” по Сирії: Трамп вийшов на стежку війни з Асадом і Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна