“Це скриня Пандори”, – Клімкін про ініціативу Угорщини про два громадянства для співвітчизників в Україні

 

Угорщина вважає нормальною наявність подвійного громадянства у своїх співвітчизників, які проживають в Україні, і виступає проти покарання за подібні речі. Про це на спільній прес-конференції з главами МЗС України, Словаччини та Чехії 11 квітня в Києві заявив міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Подвійне громадянство є абсолютно європейським феноменом. Тому наша позиція полягає в тому, що в Європі ви не повинні нікого карати тільки тому, що громадянин перебуває в громадянстві країни-члена ЄС і країни, що не є членом Європейського Союзу”, – сказав він.

“Ми сподіваємося, що зможемо прийти до двосторонніх угод і не завдамо шкоди угорцям, які живуть в Україні”, – додав Сіярто.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін уточнив, що, оскільки Україна знаходиться в стані війни з Росією, наявність подвійного громадянства є абсолютно неприйнятним.

“Ми не хочемо відкривати цю скриньку Пандори… Однак мова не йде про покарання”, – зазначив Клімкін.

Як відомо, Конституція України чітко визначає, що в Україні існує єдине громадянство. Водночас в Основному законі не прописаний механізм відповідальності за порушення цієї норми.

У Верховній Раді наразі зареєстровано три законопроекти щодо відповідальності за подвійне громадянство. Серед них – законопроект, яким президент Порошенко пропонує визначити добровільне набуття українцями громадянства іншої держави підставою для позбавлення їх громадянства України.
23 березня Верховна Рада проголосувала за рішення розглянути законопроект президента України про громадянство як невідкладний і скоротила строки внесення альтернативних законопроектів.

Читайте також:
Конгрес українців Канади – проти законопроекту Порошенка про позбавлення громадянства за два паспорти

У “псевдоугорців” забирають куплені паспорти і в Угорщині, і в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна