Річниця визволення Одеси від нацистів не обійшлася без сутичок і провокацій

В Одесі біля пам’ятника Невідомому матросу в понеділок, 10 квітня, відбулася сутичка між активістами патріотичних організацій та їх опонентами, які прийшли на покладання квітів з нагоди 74-ї річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників.

Як повідомляє “Думська”, спершу патріоти намагалися спровокувати “куликовців”, але до бійки не дійшло. Шестеро активістів були затримані поліцією.

При цьому “Укрінформ” пише про провокації з боку “проросійськи налаштованих осіб, які цього року з’явились до пам’ятника Невідомому матросу на Алеї Слави без георгіївських стрічок, але не втрималися від скандування невідомо кому адресованих гасел “Одеса без фашизму”, а також “Бандеровские бесы, вон из Одессы”.

“Одна з учасниць цієї групи, що налічувала близько ста осіб, переважно пенсійного віку, прив’язала на свою палицю червону хустку й несла її як імпровізований комуністичний прапор у колоні прибічників “Антимайдану”, які неодноразово влаштовували свої провокаційні акції на Куликовому полі міста”, – передає “Укрінформ”.

Надалі сталася сутичка, і поліція затримала ще близько 15 проукраїнських активістів. Також затримали одну людину від “куликовців”.
При собі в одного із затриманих знайшли димові шашки і газовий балончик.

“Після покладання квітів на Алеї Слави представники громадських організацій намагалися спровокувати конфлікт під час проведення культурно-масових заходів. Завдяки оперативним діям поліції та вжитим заходам конфлікт локалізовано. Станом на 13:00 грубих порушень публічної безпеки та порядку не допущено”, — заявив начальник управління превентивної діяльності ГУНП Іван Іщенко.

За повідомленням прес-служби ГУ НП, затриманих доставили у відділення поліції міста для дачі пояснень. Їх дії підпадають під кваліфікацію ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про внесення відомостей про подію в ЄРДР.

За повідомленням “Укрінформу”, в урочистій церемонії покладання квітів до пам’ятника Невідомому матросу та меморіалу “Крила Перемоги” взяли участь керівники облдержадмінстрації та облради Максим Степанов і Анатолій Урбанський, мер Одеси Геннадій Труханов, представники духовенства, громадськості, ветерани армії.

“10 квітня – світлий і пам’ятний день для одеситів, ми віддаємо данину шани тим, хто героїчно захищав рідну землю зі зброєю в руках, самовіддано працював в тилу і загинув, звільняючи Одеську область від нацистських окупантів. Їхні імена зберігають пам’ятники, обеліски, меморіальні дошки, назви багатьох вулиць. Але найголовніше – це пам’ять про їхні подвиги, яка живе в наших серцях”, – зазначив, вітаючи мешканців міста, голова облради Урбанський.

Урочисту акцію покладання вінків та квітів супроводжували мелодії військових оркестрів у виконанні учасників IV фестивалю духових оркестрів “Весняна Одеса”, зокрема, оркестрів управління Південного територіального командування Національної гвардії України, Центру військово-музичного мистецтва ВМС ЗС України, Тернопільського муніципального духового оркестру “Оркестр волі”.

“Особливо колоритно виглядали музиканти духового оркестру з міста Бурса (Туреччина), що вперше продемонстрували в Одесі яничарські строї”, – передає “Укрінформ”.

Як відомо, торік на річницю звільнення Одеси від нацистів сталися сутички через те, що проросійські сили вийшли на акцію з георгіївськими стрічками.

Нагадаємо, минулого року поліції Одеси вдалося запобігти бійкам та проаокаціям на роковини “куликовських” подій 2 травня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна