Трамп попередив Конгрес про можливість нових атак у Сирії, “якщо доведеться”

 

Президент США Дональд Трамп повідомив американському Конгресу про обставини ракетного удару по Сирії й попередив про можливість нових атак “у міру потреби”.

Про це йдеться в оприлюдненому 8 квітня листі на ім’я спікера Палати представників Пола Раяна та тимчасового голови Сенату Орріна Хатча, пише Радіо Свобода.

“Я наказав здійснити цю акцію, щоб погіршити здатність сирійської армії проводити подальші атаки із застосуванням хімічної зброї… тим самим сприяючи стабільності в регіоні і запобігаючи погіршенню нинішньої гуманітарної катастрофи”, – пояснив мотиви свого рішення президент.

Він також наголосив, що Сполучені Штати “вживатимуть додаткових заходів, у міру потреби і доцільності, переслідуючи свої важливі національні інтереси”.

Тим часом постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі заявила, що не бачить політичного вирішення конфлікту в Сирії, поки президент Башар Асад не усунений від влади.

“Немає такої опції, за якої могло б відбутися політичне вирішення, поки Асад на чолі режиму. Якщо подивитися на його дії, на ситуацію, важко побачити уряд, який був би мирним і стабільним з Асадом”, – сказала Гейлі в інтерв’ю CNN.

Посол США в ООН також назвала ракетний удар по авіабазі військ Асада “дуже виваженим кроком”.

Ми готові зробити більше. Але ми сподіваємося, що не буде необхідності. Час усім цивілізованим націям зупинити жахіття, яке відбувається в Сирії і вимагає політичного вирішення” , – наголосила Гейлі.

Вона підтвердила, що Трамп може віддати наказ про подальші удари в Сирії: “Якщо йому потрібно буде зробити більше, він зробить більше”.

На думку постпреда США в ООН, зміна режиму в Сирії відбудеться, бо “всі побачать, що Асад не є тим лідером, який має бути в Сирії”.

Як писала “Новинарня“, американські есмінці USS Porter і USS Ross в ніч проти п’ятниці випустили 59 ракет по аеродрому сирійських урядових сил Шайрат у відповідь на хімічну атаку авіації по місту Хан-Шейхун, унаслідок якої, за оновленими даними, загинули 84 особи.
На летовищі Шайрат загинули п’ятеро сирійських військових. Росіяни, які там перебували, не постраждали.

Низка європейських держав, зокрема Велика Британія, Франція та Німеччина, а також Японія й Ізраїль, підтримали дії США. Схвально оцінили дії США і керівники ЄС.

У свою чергу Росія назвала ракетну атаку “актом агресії” і заявила, що призупиняє дію укладеного меморандуму з США про запобігання інцидентів і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії.

Читайте також:

Удар “томагавків” по Сирії: Трамп вийшов на стежку війни з Асадом і Путіним

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна