Глава Держдепу США їде до Москви у справі про хімічну атаку в Сирії

 

Держсекретар США Рекс Тіллерсон наступного тижня поїде до Москви, щоб представити перед Росією докази застосування урядом Асада з відома РФ хімічної зброї проти мирних жителів у провінції Ідліб у Сирії. Про це 9 квітня пише The Sunday Times.

“Держсекретар президента Дональда Трампа Рекс Тіллерсон відправиться в Москву, щоб постати перед Росією з доказами, що вона знала і намагалася приховати смертельну отруювальну речовину зарин, застосований режимом [Асада] минулого тижня, в результаті чого 87 осіб загинуло”, – йдеться в статті.

Зазначається, що Тіллерсон вимагатиме від Путіна відмовитися від підтримки Асада.

Як відомо, Тіллерсон збирається в Москву 11-12 квітня, після зустрічі міністрів закордонних справ “Великої сімки”.

Перед Тіллерсоном до столиці РФ повинен був прибути глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон, однак відмовився від візиту через роль Москви у подіях в Сирії.

При цьому колега Джонсона, глава міноборони Британії Майкл Феллон у статті для того ж Sunday Times поклав опосередковану відповідальність за загибель мирних громадян при хімічній атаці в сирійському місті Хан-Шейхун на Росію.

Читайте також:
Лавров заявив, що режим Асада не застосовував хімічну зброю.
Конгрес США розглядає нові санкції проти РФ

У кадр ЗМІ на сирійській авіабазі Шайрат потрапили
російські контейнери хімзброї

Як писала “Новинарня“, американські есмінці USS Porter і USS Ross в ніч проти п’ятниці випустили 59 ракет по аеродрому сирійських урядових сил Шайрат у відповідь на хімічну атаку авіації по місту Хан-Шейхун, унаслідок якої, за оновленими даними, загинули 87 осіб.
На летовищі Шайрат загинули п’ятеро сирійських військових. Росіяни, які там перебували, не постраждали.

Низка європейських держав, зокрема Велика Британія, Франція та Німеччина, а також Японія й Ізраїль, підтримали дії США. Схвально оцінили дії США і керівники ЄС.

У свою чергу Росія назвала ракетну атаку “актом агресії” і заявила, що призупиняє дію укладеного меморандуму з США про запобігання інцидентів і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії.

Хімічна атака на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб, контрольоване опозицією, сталася 4 квітня. Внаслідок авіаудару було розпилено отруйну речовину, імовірно зарин. За даними ЮНІСЕФ, від отруєння постраждали 546 осіб, серед десятків загиблих майже 30 – діти.

Міжнародне співтовариство звинуватило урядові влади Сирії в застосуванні отруйного газу. Дамаск заперечує звинувачення.
Офіційний представник міноборони Росії Ігор Конашенков визнав, що авіація урядових військ Сирії справді завдала удару, але – нібито “по крупному складу боєприпасів терористів і скупченню військової техніки”. “З цього найбільшого арсеналу боєприпаси з хімзброєю доставлялися бойовикам на територію Іраку”, – заявив Конашенков.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна