Удар “томагавків” по Сирії: Трамп вийшов на стежку війни з Асадом і Путіним

 

Перший великий удар США по цілях за кордоном доби нового президента Дональда Трампа: американські військові вночі 7 квітня випустили близько 60 крилатих ракет “Томагавк” по авіабазі, контрольованій урядовими силами Башара Асада.

Трамп віддав відповідний наказ після хімічної атаки в провінції Ідліб, унаслідок якої загинули щонайменше 80 осіб.

Це також перший випадок, коли Білий дім застосував військову силу проти військ Асада.

Удар був завданий з есмінців USS Porter і USS Ross у Середземному морі о 03:40 ночі за сирійським часом (такий як у Києві).

Ракети розбомбили злітно-посадкову смугу, літаки й заправні станції на авіабазі Шайрат, яка, за висновком Пентагону, використовувалася для зберігання хімічної зброї, передає Reuters.

Агенція AP з посиланням на державне телебачення Сирії повідомила, що атака США “призвела до втрат”. Загинули четверо військовослужбовців ЗС Сирії, інформує Al Arabia.

У Пентагоні повідомили, що на атакований базі сирійських військ також перебували російські військові, але вони не потрапили під удар.

“Питання полягає в тому, чи відповість Росія якимось значущим чином”, – сказав у коментарі Reuters високопоставлений чиновник, який брав участь в плануванні атаки.

Білий дім, за словами держсекретаря Рекса Тіллерсона, не просив згоди Москви на удар.

Відповідно до заяв Вашингтона, Росія не виконали свої зобов’язання зі знищення хімічної зброї в Сирії, тому що “або була співучасницею, або просто некомпетентною”.

Ескалація конфлікту стала найбільшим зовнішньополітичним викликом для Трампа і збільшила ризик конфронтації з Росією і Іраном – основними союзниками Асада, за значає Reuters.

Сам Трамп у 2013 році закликав адміністрацію Барака Обами уникнути подібного удару, нагадує The New York Times.

“The only reason President Obama wants to attack Syria is to save face over his very dumb RED LINE statement. Do NOT attack Syria,fix U.S.A”, – писав тоді Трамп у “Твіттері“.

Настільки швидка відповідь на хімічну атаку, можливо, має стати повідомленням союзникам і ворогам, що Трамп готовий використовувати військову силу, якщо вважатиме це за необхідне, пише Reuters.

Як повідомляла “Новинарня“, Штати фактично попередили про атаку на засіданні Радбезу ООН 5 квітня. Тоді посол Ніккі Гейлі заявила у виступі: “Коли країни–члени ООН постійно зазнають невдачі у своїх зусиллях діяти спільно, бувають часи в житті держав, коли ми маємо діяти самостійно. Заради жертв, я сподіваюся, що решта членів Радбезу нарешті теж готова це робити”.

Нагадаємо, тоді Росія і Китай вкотре заблокували резолюцію проти уряду Сирії, підготовлену США, Британією і Францією.

Фото REUTERS

Президент США Дональд Трамп підтвердив: “Сьогодні я наказав завдати військового удару по аеродрому в Сирії, звідки була здійснена хімічна атака”.

Американський лідер закликав всі цивілізовані держави приєднатися до США, “щоб покласти край різанині в Сирії”. 
Він заявив, що Вашингтон зобов’язаний “стримувати і запобігати поширенню та використання смертоносної хімічної зброї”, яку, за його словами, безсумнівно використовувала сирійська влада, порушивши свої зобов’язання в рамках Конвенції з хімічної зброї та проігнорувала заклик Ради безпеки ООН.
“Роки спроб змінити поведінку Асада провалилися, і провалилися драматично”, – підкреслив Трамп.

 

Велика Британія та Ізраїль вже виступили з підтримкою рішення Трампа.

Напередодні заступник постпреда Росії при ООН Володимир Сафронков заявляв, що США слід “подумати про негативні наслідки” у разі можливих американських авіаударів по Сирії.

Прес-конференція Путіна. Фото: REUTERS

Кремль уранці 7 квітня оголосив, що ракетний удар США по Сирії є “агресією проти суверенної держави і порушує міжнародне право, присому під надуманим приводом”.
Таку заяву президента РФ Володимира Путіна озвучив його прес-секретар Дмитро Пєсков, передає “Інтерфакс”.

Він стверджує, що в урядової сирійській армії немає хімічної зброї, адже знищення всіх її запасів було підтверджено Організацією із заборони хімічної зброї.

Як відомо, російські ЗС, зокрема авіація, воюють у Сирії на боці Асада з літа 2016 року.

Уранці ж 7 квітня Росія призупинила дію меморандуму про уникнення інцидентів зі США в Сирії. Про це заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

Як відомо, РФ і США уклали меморандум з безпеки польотів в Сирії в жовтні 2015 року. Цей документ регламентує дії всіх літаків і безпілотників у повітряному просторі Сирії.
Після того, як угода почала діяти, Росія і США співпрацювали по каналах цілодобового оперативного зв’язку. Країни також домовилися про надання допомоги один одному при виникненні кризових ситуацій.

“Сама присутність військовослужбовців США та інших країн на території Сирії без згоди на те уряду цієї країни або рішення Радбезу ООН є грубим, явним і нічим не обґрунтованим порушенням міжнародного права. Якщо раніше це пояснювалося завданням боротьби з тероризмом, то зараз в наявності явний акт агресії проти суверенної Сирії. Вжиті сьогодні США дії ще більше руйнують російсько-американські відносини”, – йдеться в заяві МЗС РФ.

Хімічна атака на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб, контрольоване опозицією, сталася 4 квітня. Внаслідок авіаудару було розпилено отруйну речовину, імовірно зарин. За даними ЮНІСЕФ, від отруєння постраждали 546 осіб, загинули щонайменше 74 особи, в тому числі не менше 27 дітей.

Міжнародне співтовариство звинуватило урядові влади Сирії в застосуванні отруйного газу. Дамаск заперечує звинувачення.
Офіційний представник міноборони Росії Ігор Конашенков визнав, що авіація урядових військ Сирії справді завдала удару, але – “по крупному складу боєприпасів терористів і скупченню військової техніки”. “З цього найбільшого арсеналу боєприпаси з хімзброєю доставлялися бойовикам на територію Іраку”, – заявив Конашенков.

Атака в сирійському місті Хан-Шейхун стала найкривавішим нападом з використанням хімічної зброї в Сирії від часу атаки 21 серпня 2013 року на контрольоване опозицією передмістя Дамаска – оазу Гута. Згідно з даними розслідування ООН, по населених районах були випущені кілька ракет із боєголовками, які містили близько 350 літрів зарину – отруйної речовини нервово-паралітичного типу, загинуло близько 1,5 тисячі людей.
Усі підозри в застосуванні забороненої зброї проти цивільних лягли на війська Асада. Однак уряд свою провину не визнав.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна