Інваліди отримали нові шанси в спорті: стартував конкурс на відзнаку Героя Небесної сотні Дмитра Максимова

 

автор: Олена Максименко

Хороші проекти та громадські ініціативи промовистіші за бронзу й граніт. Саме такого формату “пам’ятники” полеглим активістам Революції Гідності взялися впроваджувати представники громадських організацій. Так, у рамках проекту “Відзнаки героїв” цього тижня стартував Конкурс на відзнаку імені героя Небесної сотні Дмитра Максимова для спортсменів з обмеженими фізичними можливостями.

Ініціаторами виступили ГО “Родина Героїв Небесної сотні” та “Відкриті можливості”, підтримку надали Міжнародний фонд “Відродження” та Мінмолодьспорт.

Проект “Відзнаки героїв” започаткований 30 грудня 2015 року і має на меті вшанування героїв Небесної сотні шляхом втілення в життя їх мрій та ідеалів.

На першому етапі обрано п’ятьох загиблих – наймолодших, далі буде більше – ініціатори проекту мають намір вшанувати таким чином усіх полеглих майданівців.

Стартував набір тих, хто малює, на мистецьку резиденцію імені Назара Войтовича, а молоді науковці вже пробують щастя, подаючи заявки на тревел-грант імені Богдана Сольчаника – переможці отримають нагоду безкоштовно поїхати на міжнародну конференцію в Кембридж чи Оксфорд. Є перші переможці Антикорупційної відзнаки імені Юрія Поправки, на черзі – відзнака імені Устима Голоднюка, що мотивуватиме тих, хто навчається у військових вишах.

Нова відзнака – імені Дмитра Максимова – покликана стимулювати розвиток спорту й фізичної культури для людей із особливими потребами.

19-річний Дмитро Максимов помер 19 лютого 2014 року в Будинку профспілок від втрати крові й травм (хлопцеві відірвало руку). Напередодні він на Майдані прийняв на себе вибух бойової гранати

19-річний дзюдоїст Дмитро Максимов був надією української дефлімпійської збірної (спортсмени, що не чують). Він здобув командне “срібло” та особисту “бронзу” на Дефлімпійських іграх у Софії 2013 року, був бронзовим призером чемпіонату світу зі східних єдиноборств серед глухих 2012 року у Венесуелі.

У співпраці ГО “Родина Героїв Небесної сотні”, “Відкриті можливості” за сприяння Мінмолодьспорту створено положення про відзнаку, що передбачає три номінації: “Організація та розвиток закладів для занять спортом та реабілітації (або окремих програм)”; “Благодійний внесок в реалізацію програм занять спортом і реабілітації”; “Проведення спортивних змагань на всій території України та в окремих її регіонах”.

Конкурс відбувається в два етапи. Перший – 5-22 квітня – прийом заявок; і з 22 квітня по 15 травня – нагородження переможців та вручення відзнак.
Деталі щодо участі в Конкурсі можна знайти на сайті.

Володимир Бульба – радник міністра молоді та спорту, координатор проекту “Спільна перемога” й голова ГО “Відкриті можливості” – вважає, що наступним етапом буде вимога визнання цієї та іншої відзнак на державному рівні.

“Ця відзнака не є комерційною, це дійсно йде від серця, – запевнив пан Бульба. – Ми хотіли цією відзнакою показати тих людей, які вже почали перебудовувати Україну на краще, які створили майданчики для того, щоб люди з інвалідністю мали можливість займатися фізичною культурою та спортом. Водночас, показуючи досягнення цих людей, ми будемо вказувати державі на слабкі місця, де вона не допрацьовує в цьому напрямку”.

Слід зауважити, що відзнака пам’яті дзюдоїста Максимова – не єдиний крок у напрямку підтримки подібних ініціатив. Наприкінці минулого року відбулися “Ігри героїв” – всеукраїнські змагання з кросфіту для людей з інвалідністю, в яких взяли участь ветерани АТО. Також третій рік поспіль проходить щорічний всеукраїнський турнір із дзюдо пам’яті Дмитра Максимова.

Співкоординатор проекту “Спільна перемога” Олександр Соколинський зазначив: “На сьогоднішній день ми маємо комунікаційну співпрацю між органами влади, громадськими об’єднаннями, комерційними структурами, спортсменами, артистами, музикантами, і ця співпраця дуже ефективна”.

Пан Олександр розповів, що переможці “Ігор героїв” невдовзі поїдуть до Брюсселя в штаб-квартиру НАТО, щоб провести спільні тренування з такими самими спортсменами з інвалідністю – військовими НАТО.

За його словами, у планах – розбудова мобільних спортивних майданчиків по всій Україні, зручних для всіх верств населення – дітей, дорослих і людей з інвалідністю. Даний проект передбачатиме можливість працевлаштування для демобілізованих бійців, котрі мають проблеми з реалізацією в мирному житті.

Читайте також:
“Ігри героїв”: змагання ветеранів АТО з кросфіту
зібрали майже повний Палац спорту в Києві

Брат за брата. Як у Житомирі працює центр реабілітації АТОвців
знаменитого “кіборга” Кузьміних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна