Хімічна атака в Сирії: понад 58 загиблих, підозри лягають знову на Асада

 

Президент Сирії Башар Асад несе основну відповідальність за газову атаку в провінції Ідліб, унаслідок якої 4 квітня загинули щонайменше 58 осіб.
Про це заявила верховний представник ЄС з політики безпеки Федеріка Могеріні.

“Сьогодні новини – це жах. Це різке нагадування про те, що ситуація на місцях продовжує залишатися драматичною в багатьох частинах Сирії”, – цитує Могеріні Reuters.

“Очевидно, що головну відповідальність несе режим, тому що він відповідальний за захист свого народу”, – додала вона.

Удар, внаслідок якого було вивільнено токсичний газ, був здійснений по місту Хан Шейхун у центрі провінції Ідліб. Люди загинули від задухи і отруєння газом.
Окремі спостерігачі заявили про газову атаку із застосуванням хлору, інші кажуть про використання бойової отруйної речовини зарин.

Пізніше стало відомо, що в госпіталь, де надають допомогу постраждалим від газової атаки, влучила ракета.

Газову атаку в Ідлібі удень обговорили по телефону президенти Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та Росії – Володимир Путін. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела в адміністрації турецького президента.

“Президент Ердоган торкнувся теми застосування хімічної зброї проти мирних жителів в провінції Ідліб. Президент Ердоган сказав, що такий нелюдський напад є неприйнятним”, – розповів співрозмовник.

За його словами, лідери двох країн також підкреслили важливість підтримання постійного припинення вогню в Сирії.

Раніше національна коаліція сирійської опозиції звинуватила в газовій атаці проти мирних жителів режим Башара Асада та вимагає від ООН розслідування.
Деякі джерела закидають причетність до атаки також російським військам, які в Сирії воюють на боці Асада.

Сирійські урядові сили спростовують наявність у себе хімічної зброї взагалі.

Як відомо, найбільша хімічна атака під час громадянської війни в Сирії відбулася вночі 21 серпня 2013 року в контрольованому опозицією передмісті Дамаска – оазі Гута. Згідно з даними розслідування ООН, по населених районах були випущені кілька ракет із боєголовками, які містили близько 350 літрів зарину – отруйної речовини нервово-паралітичного типу.
Дані про кількість загиблих від атаки різняться – від “не менш як 281” до 1729 осіб. Американські джерела повідомляли про 1429 загиблих.
Усі підозри в застосуванні забороненої зброї проти цивільних лягли на війська Асада. Однак уряд свою провину не визнав.

Читайте також:
Генсек ООН назвав авіаудар по сирійській школі з 28 жертвами
“воєнним злочином”. Підозрюють Росію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна