В ДМСУ пояснили, як кримчани й жителі ОРДЛО зможуть скористатись українським безвізом

 

Якщо мешканці окупованого Криму захочуть скористатися безвізовим режимом ЄС для України, їм потрібно зробити на материку український закордонний біометричний паспорт.
Як передає “Новинарня“, про це виданню “Апостроф” повідомили в Державній міграційній службі України.

Особи, які є громадянами України, зможуть їздити в Європу без віз незалежно від місця їх проживання, розповіли в ДМСУ, коментуючи питання щодо прав на безвіз жителів ОРДЛО й окупованого Криму.

“Якщо на руках у людини, який проживає на території окупованого Криму, тільки російський паспорт, то це означає, що вона не зможе відразу отримати український закордонний біометричний паспорт. Потрібно буде написати заяву про втрату українського внутрішнього паспорта і пройти процедуру оформлення паспорта громадянина України, і тільки після цього можна буде подати документи на закордонний біометричний паспорт”, – пояснила аналітик громадської організації “Європа без бар’єрів” Катерина Кульчицька.

“Важливо знати, що зараз [в Україні] вже видають не паспорти старого зразка, “книжечкою”, а пластикові ID-карти. Ми ще не знаємо, чи пропускає окупаційна влада з ID-картами на територію Криму, тому треба бути до цього готовими”, – додала експерт.

Водночас у прес-службі ДМСУ повідомили, що наявність паспортів інших держав або самопроголошених республік (“ДНР/ЛНР”) “може бути мотивом для порушення кримінальної справи, наприклад, за підозрою в терористичній діяльності”.
Але обмежень на поїздки в Європу за іншими ознаками в Службі не назвали.

Як відомо, Європарламент ухвалить рішення щодо безвізового режиму для українців 6 квітня, прогноз – позитивний.
Відповідно до плану, після формальних процедур “безвіз” для громадян України запрацює в другій половині червня.

Читайте також:
У день скасування візового режиму з ЄС грузини запустили флешмоб підтримку безвізу для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна