Парламентські вибори у Вірменії: президент Саргсян забезпечив собі владу після її реформи

 

На парламентських виборах у Вірменії перемогла проросійська Республіканська партія, яку очолює президент країни Серж Саргсян і яка залишаються при владі з 1999 року.
Про це повідомляє News.am.

За даними ЦВК, до парламенту за підсумками голосування 2 квітня проходять чотири політичні сили: Республіканська партія Вірменії (очільник виборчого списку – міністр оборони Віген Саргсян) – 49,2%, консервативний блок бізнесмена Гагіка Царукяна – 27,3%, блок “Елк” (“Вихід”) -7,8%, Вірменська революційна федерація “Дашнакцутюн”, яка перебуває у коаліції з Республіканською партією, – 6,61%.

Решта партій мають менше 4% голосів і не потрапляють до Національних зборів.

Парламентські вибори-2017 у Вірменії проходили за новою системою – суто  пропорційною. Обирався 101 депутат терміном на п’ять років, ще чотири місця зарезервовані для представників етнічних меншин. У парламенті минулого скликання було 131 депутатське місце.

Станом на 18:00 дня голосування генпрокуратура отримала понад 1300 повідомлень про порушення, з них 226 містили ознаки злочинів.
Явка склала майже 61%.

Вибори-2017 знаменують перехід від президентської до парламентської республіки. Остаточно нова система влади буде оформлена після закінчення в лютому 2018 року президентських повноважень Сержа Саргсяна.
Згідно з новою редакцією Конституції, повноваження наступного президента будуть представницькими, його обере парламент. Прем’єр-міністр запропонує і затвердить партія або коаліція в парламенті, яка повинна охоплювати стабільну більшість – 54% депутатів.
Зміна державного устрою було схвалено на референдумі 6 грудня 2015 року.

Читайте також:
Вибори президента Сербії виграв прем’єр, який напередодні їздив до Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна