Волонтерська перемога: Кабмін скасував обмежувальну норму про товари “подвійного призначення”

 

Кабінет Міністрів скасував норму про експорт та обіг в Україні товарів подвійного призначення.

Як повідомляє прес-служба Кабміну 30 березня, уряд своїм рішенням від 10 березня вніс зміни у додатки до “Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання” №184.

“Рішенням зазначений документ приведено у відповідність до переліків товарів подвійного використання, прийнятих в рамках міжнародних режимів експортного контролю “Вассенаарська домовленість”, Режим контролю за ракетними технологіями, Група ядерних постачальників та Австралійська група, учасницею яких є Україна.

Це своєю чергою сприятиме усуненню додаткових перешкод у діяльності суб’єктів господарювання, в тому числі у зовнішньоекономічній діяльності суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів на світовому ринку товарів подвійного використання, та, як наслідок, збільшенню надходжень коштів до державного бюджету”, – ідеться в повідомленні на Урядовому порталі.

Як передає “Новинарня“, волонтер Роман Сініцин з цього приводу нагадав, що рішенню Кабміну передувала масована кампанія громадських та волонтерських організацій, започаткована ще в червні 2016 року.

“Простими словами. Люди отримували умовні та реальні строки за завезені в Україну китайські брелки з камерами та диктофонами. На імпортерів медичних ендоскопів заводились кримінальні справи. Бо ендоскоп це “шпигунський засіб”. Штучно стримувався технологічний розвиток України. Волонтери не могли офіційно завезти прості компелектуючі для ремонту приладів з АТО. Тепер цього не буде”, – розповів Сініцин.

За його словами, “піcля нашого листа і в результаті цілого ряду зустрічей, консультацій, круглих столів, походів по посольствах – включилась величезна кількість людей, механізмів, організацій, ініціатив”.

За позитивне рішення волонтер подякував прем’єру Володимиру Гройсману, Офісу ефективного регулювання, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України та заступнику міністра Максиму Нефьодову, нардепу Ігорю Луценку та Комітету з питань запобігання і протидії корупції ВР, Громадській раді з питань оновлення СБУ, посольствам Канади, США, Японії та ін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна