У НАЗК заявили про порушення у фінансуванні двох партій

 

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило про порушення у фінансуванні двох політичних партій – “УКРОП” і “Батьківщина”.
Про це на брифінгу в п’ятницю, 31 березня, повідомила голова НАЗК Наталія Корчак.

Зокрема, в Україні є перше рішення суду про конфіскацію в партії “УКРОП” 469 тис. гривень через порушення правил внесків від фізичних та юридичних осіб.

“В частині вимог щодо фінансування партій ми щойно отримали рішення суду щодо конфіскації внесків. Встановлено, що на підтримку партії членські внески здійснювалися через касові операції. Закон забороняє готівковість фінансування, це можна здійснювати лише через банківські послуги”, – зазначила Корчак.

За словами очільниці НАЗК, Печерський райсуд Києва визнав винним в адміністративному правопорушенні голову секретаріату партії, на нього накладено штраф у розмірі 1700 гривень.

Крім того, у НАЗК виявили, що партія “Батьківщина” вказувала у звітах фінансування партії осіб, які насправді не здійснювали жодних внесків.

“Були виїзні перевірки. Наразі складаються акти, деталі поки не можемо розкривати. У нас є докази, що певні особи не робили внесків на користь партії, але партія їх вказувала у звітах”, – сказав заступник керівника департаменту у питаннях запобігання політичної корупції НАЗК Олег Ситник. Він пояснив, що таких осіб близько десяти.

Голова НАЗК Наталія Корчак пояснила, що позапланова перевірка “Батьківщини” відбувається завдяки зверненню громадської організації “Чесно”.

“Те, що звучить “Батьківщина”, немає відношення до принципу упередження. До нас звернулися представники ГО “Чесно”, через це ми почали позапланову перевірку”, – пояснила вона.

Як відомо, в березні рух “Чесно” оприлюднив розслідування щодо партії “Батьківщина”, в якому йшлося про те, що партія задекларувала 7,5 млн. грн. пожертв від громадян, але часто фальсифікувала походження цих коштів.

Читайте також:
Голова НАЗК назвала правоохоронцям винних у збоях Реєстру е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна