“За ВДВ”. Як ветерани АТО навчаються на держслужбовців

 

автор: Олена Максименко

Змінити “піксельку” на діловий костюм, а бліндаж – на робочий кабінет – сьогодні реальність. Добіг кінця перший етап проекту “За ветеранів до влади”, скорочено – “За ВДВ”. Упродовж п’яти місяців демобілізовані військові, яким цікаво спробувати себе на державній службі, в Києві та Краматорську проходили інтенсивні навчання в тих галузях, які стануть їм у нагоді. По тому – місяць стажування, пошуки бажаних вакансій, конкурси – і “ротація” на новий “фронт”.

Ефективність не лише для чотирьох

“Ми намагалися дати людям те, що називається soft skills – вміння вести переговори, медіація, лідерство, робота в команді, і такі більш спеціальні знання, які стосувалися Конституції, державної служби, що таке правова держава, євроінтеграція, децентралізація і як це відбувається у нас, – розповідає координаторка проекту “За ветеранів до влади”, заступниця голови ГО “Studena” Оксана Іванців на прес-конференції з нагоди завершення навчального процесу. – В цьому нам допомагали партнери – Києво-Могилянська бізнес-школа та Міждисциплінарний науковий центр протидії корупції НаУКМА. Власне, антикорупційна тема була найпопулярнішою в наших студентів – багато лекцій на цю тему, тренінги. Вони, власне, просять ще!”

Також до проекту долучилися Центр політико-правових реформ, Київська міська держадміністрація, Мінмолодьспорт, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і Донецька обласна ВЦА.

За словами координаторки, на початку проекту було 80 “студентів”: 60 у Києві і 20 у Краматорську. До фінішної прямої дійшли восьмеро в Краматорську та 30 – у столиці.

На сьогодні вже є четверо працевлаштованих студентів, хоча попереду ще стажування.

Серед тих, хто вже став до виконання обов’язків на держслужбі – Ігор Безкаравайний (Мінмолодьспорт), Владислав Рагімов (МінТОТ), Андрій Титаренко і Валерій Бондарчук (секретаріат уповноваженого ВР з прав людини).

Курси “За ВДВ”. в Києві.
Фото: ГО “Студена”

Чималу підтримку “ВДВшники” отримали від Київської мерії, що є активним партнером проекту.

“Насправді ефективність стажування є незалежно від того, чи досягаємо ми потім мети працевлаштування, чи ні”, – переконаний Володимир Бондаренко, керівник апарату КМДА.

За його словами, стажування в столичній адміністрації пройшли 20 бійців.

В результаті цих стажувань, перш за все, є розуміння, що таке державна служба. Чи варто туди йти, чи ні, звичайно, кожен для себе буде вирішувати. Є мотивація змін. Змінити систему, змінити процедуру, змінити ставлення. Є бажання змінити це швидко, що, на жаль, неможливо. Є, певно, все ж таки брак знань – адже цей проект не є класичною освітою, це не вищий навчальний заклад, це фактично курси підготовки. Тому, звичайно, є певні проблеми зі знанням законодавства…” – каже Бондаренко.

Чиновник наголошує, що місто є відкритим до співпраці з ветеранами АТО. І на сьогодні певна кількість учорашніх бійців, що не були учасниками проекту “За ВДВ”, вже працюють в Київській адміністрації.

Ми не гарантували від початку працевлаштування учасникам проекту. Є законодавча база, є конкурси. Але зазвичай люди, які пройшли проект, стають більш підготовленими до цих конкурсів, більш обізнаними, аніж люди просто “з вулиці”. Тому в будь-якому разі ми будемо говорити про продовження проекту”, – каже керівник апарату КМДА.

“Вважаю, що перший етап вдався, незважаючи на те, що ми не працевлаштували всі 100%”, – зазначає пан Бондаренко.

“Критикувати можуть усі, а працювати хочуть одиниці”

Ігор Безкаравайний.
Фото: Олена Максименко, Новинарня

Ігор Безкаравайний, випускник проекту “За ветеранів до влади” – тепер головний спеціаліст із патріотичного виховання молоді у Міністерстві освіти, науки, молоді та спорту. Чоловік рік був на фронті, отримав поранення, лікувався у Київському військовому госпіталі. Там познайомився із волонтерами, котрі опікуються пораненими, і саме це знайомство підштовхнуло його змінити свій фах.

“Вони (волонтери) дуже сильно допомагали мені з оформленням документів про поранення, отримання інвалідності, отримання пільг, які держава зобов’язана виплачувати пораненим військовим. І дійсно, держава виконала абсолютно всі зобов’язання. Мені це сподобалось, після цього я став допомагати хлопцям зі шпиталю теж проходити всі ці процедури – подавати заяви, робити рутинну бюрократичну роботу. Це тривало близько року, після чого я побачив оголошення проекту “За ВДВ”, подав заявку, мене відібрали, почалось навчання…” – розповідає Ігор.

Ветеран признається, що обрав Мінмолодьспорт, розуміючи важливість виховання молодого покоління і національно-патріотичного виховання.

Читайте також:
Цивільний фронт.
Як колишні бійці АТО стають громадськими активістами на Луганщині

Владислав Рагімов.
Фото: Олена Максименко, Новинарня

У галузі протидії корупції знайшов собі місце Владислав Рагімов, тепер – головний спеціаліст із питань запобігання і виявлення корупції в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. До війни він навчався у Національній академії внутрішніх справ, за фахом правознавець.

Владислав Рагімов на службі. Фото з особистого архіву

“Що мене спонукало податися на службу? Мій друг, мій побратим Євген Герасевич, на жаль, він загинув ще в Дебальцевому, у складі 128 ОГПБр. Ще до війни ми спілкувалися з ним. Євген був начальником юридичного відділу міської ради Могилів-Подільського. І на питання: “Жека, як ти там?” – він розказував: “А ми от зробили те для міста, зробили це для громади…” Я казав, що можна мати свій бізнес, можна краще реалізуватися! Він мені на це: “Ні, Влад, ти не розумієш, треба працювати на благо своєї громади, це набагато краще!” Женька загинув… Коли спілкуєшся з людьми, розумієш, що вони зробили дуже багато хороших речей… Це не вимірюється коштами, але вимірюється щастям, благом людей твого міста.
Переглядаючи в інтернеті новини, я прочитав про проект “За ВДВ”, подумав: а чому б і ні? Чому не я? Критикувати можуть усі, а працювати чомусь хочуть одиниці.
На проекті було дуже багато цікавих лекторів. Мене надихнув напрям протидії корупції. Дійсно, якби в нас корупції було менше, нам би краще жилося, країна була б у кращому стані. Тому я обрав для себе цей напрямок. І коли після Нового року з’явилася вакансія в Міністерстві тимчасово окупованих територій, я взяв участь в конкурсі, пройшов тестування, співбесіду”,
– ділиться Рагімов.

За його словами, попри те, що роботи в МінТОТі – неорана нива, проте колектив хороший, незаангажований і вмотивований.

Далі буде

У планах на майбутнє – наступний набір “студентів” на курси “За ВДВ”, що розпочнуться орієнтовно у вересні ще в кількох обласних центрах.

Також планується створення клубу випускників – задля обміну досвідом та підвищення професійних якостей.

“Хлопці уже дали заявки на англійську, на антикорупційне законодавство – хочуть професійно рости”, – говорить Оксана Іванців.

Звісно, перебіг проекту не безболісний. За словами Іванців, ветерани вже зіткнулися з випадками, коли новим людям “поза системою” були не раді. Проте такі ситуації неминучі, й учасники проекту до цього були готові. А сама ідея – готувати на державну службу тих, хто відстоював державу на лінії вогню – видається шансом на якісні зміни.

Хочеться вірити, що ця якість “сухого залишку”, який дійшов кінцевої мети, переросте у кількість, потрібну для реальних змін у країні.

Читайте також:
Освітній фронт Донбасу: показуємо важливість боротьби за голови

Новий рік ветеранів АТО у “Бандерівському схроні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна