В СБУ розповіли про фейкове перекриття дороги “проти геноциду поляків” на Львівщині

 

Одразу після обстрілу з гранатомета консульства Польщі в Луцьку на заході України сталася ще одна провокація – із перекриванням автодороги біля Львова нібито поляками, які виступають проти “геноциду поляків в Україні”.
Як передає “Новинарня“, про це на спеціальному брифінгу в середу повідомив начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

За його словами, між 10-ю та 11-ю годиною ранку приблизно 50-70 осіб організовано прибули до села Гряда Жовківського району Львівської області, де намагалися перекрити рух автотранспорту і почали палити шини, створюючи для медіа “замовну негативну картинку з України”.

“Акція мала тривати до 22-ї години. Також планувався силовий опір правоохоронним органам”, ‒ наголосив Ткачук.

Серед гасел, які тримали учасники, були: “Ні геноциду поляків”, “Волинь у наших серцях” польською мовою, виконані досить якісно з поліграфічної точки зору. “Тобто до акції заздалегідь добре готувались”, ‒ зауважив Ткачук.

Встановлено, що учасники пікету прибули організовано автобусами із Хмельницької, Закарпатської та Івано-Франківської областей. Серед них були особи у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. Крім того, за даними СБУ, організатори добирали учасників з числа осіб без місця проживання поблизу місцевого ринку.

Вони не є етнічними поляками та не мають жодного відношення до вітчизняної польської громади. За роботу їм була обіцяна винагорода у розмірі 150-200 гривень, підкреслив речник.

“Правоохоронцями оперативно було розблоковано рух автотранспорту. Крім бомжів, серед учасників акції встановлено велику кількість неповнолітніх осіб”, ‒ повідомив Олександр Ткачук.

Він зазначив, що поміж організаторів акції були уродженець Луганщини та мешканка Львова, яка перебуває на обліку у психдиспансері.

Правоохоронці вилучили в організаторів акції письмові та електронні інструкції щодо порядку її організації і проведення (російською мовою), а в учасників ‒ фаєри, димові шашки.
За даними ЗМІ, кілька десятків провокаторів затрмимані.

начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук на брифінгу. Фото: СБУ

“Очевидно, що ця невдала провокація є частиною загального задуму в рамках російської спеціальної інформаційної операції, направленої на провокування і розпалювання міжнаціональної ворожнечі між поляками і українцями, а також маніпулювання громадською думкою в Європі”, ‒ підкреслив начальник апарату голови СБУ.

Відео з цієї акції планували в режимі онлайн транслювати в інтернеті за допомогою квадрокоптера, також було організовано стрім у соцмережі.

“Паралельно готувались інформаційні «вкиди» через загальнонаціональні ЗМІ”, – заявив Ткачук. Він висловив подяку всім патріотично налаштованим українським журналістам, які вчасно відреагували на це і не дали можливості розмістити замовні статті.

З приводу нападу на генконсульство Республіки Польща в Луцьку Олександр Ткачук повідомив, що за вказівкою голови Служби безпеки Василя Грицака на Волинь відряджено групу співробітників Центрального управління СБУ для надання всебічної підтримки у розслідуванні злочину. При цьому СБУ вивчає можливість проведення спільного розслідування з польськими колегами, “адже згідно з польським законодавством напад на консульську установу за кордоном кваліфікується як злочин”.

“Наша служба готова до взаємодії і проведення скоординованих слідчих дій з польськими правоохоронцями”, – наголосив начальник апарату голови СБУ, зазначивши, що Василь Грицак перебуває на постійному контакті з послом Польщі в Україні Яном Пєклом.

Читайте також:
Дуда закликає не применшувати обстріл консульства в Луцьку з РПГ.
Порошенко кличе слідчих з Польщі

Як повідомляла “Новинарня“, вночі 29 березня невідомі обстріляли приміщення генерального консульства Польщі в Луцьку, розташоване на вулиці Дубнівській, 22б.
В СБУ заявили, що, за попередніми даними, причиною став постріл з гранатомета РПГ-26. Жертв внаслідок вибуху немає.
Волинські силовики заявляють, що мають зачіпки для розслідування.

Після інциденту в Луцьку всі консульства Польщі в Україні 29 березня не працюють.

Читайте також:
Після обстрілу польського консульства в Луцьку знайшли
хвостовик реактивної гранати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна