Трамп скасував план Обами щодо боротьби з глобальним потеплінням

 

Президент США Дональд Трамп 28 березня підписав розпорядження, яке скасовує ключові елементи боротьби з глобальним потеплінням із плану боротьби з глобальним потеплінням адміністрації Барака Обами.

Як інформує BBC, указ Трампа про енергетичну незалежність скасовує природоохоронні ініціативи, включаючи обмеження на викиди парникових газів на вугільних електростанціях. Мають переглянути також обмежувальні заходи для вугледобувної, газової і нафтової промисловості.

За словами Трампа, новий указ є “кінцем війни з вугіллям”, він сприятиме створенню мільйонів робочих місць в енергетичному секторі та стимулюватиме економіку.

Представники гірничодобувних компаній привітали рішення Трампа. Натомість захисники навколишнього середовища попереджають, що нові заходи будуть мати серйозні наслідки як для США, так і для всього світу.

При цьому указ формально не скасовує міжнародні зобов’язання США в рамках Паризької угоди щодо клімату, підписаної ув грудні 2015 року.

Під час передвиборної кампанії Трамп обіцяв вийти з Паризької угоди, називаючи її невигідною, а також скасувати низку “зелених” законів, які, за його словами, завдають шкоди економіці.

Як відомо, “План чистої енергії” Обами мав скоротити викиди парникових газів на електростанціях, які працюють на вугіллі, щоб виконати зобов’язання, прийняті в Парижі. Цей план був непопулярний в штатах, де при владі перебувають республіканці, і його постійно оскаржували в суді, особливо представники бізнесу, пов’язаного з використанням нафти, вугілля і газу в якості палива.
У минулому році Верховний суд тимчасово призупинив його дію, поки тривав судовий розгляд.

Адміністрація Трампа стверджує, що скасування цього плану створить нові робочі місця і знизить залежність Америки від імпортного палива.

У Білому домі кажуть, що президент має намір “рухатися вперед у царині  збільшення виробництва енергії в США”.

Новий президент планує на третину скоротити фінансування Агентства з охорони навколишнього середовища. Його головою він недавно призначив Скотта Прюітта, який з недовірою ставиться до теорії глобального потепління.

Читайте також:
Набула чинності Паризька кліматична угода

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна