“За султана Ердогана”. Конституційний турецький референдум стартував, голосує діаспора

 

Починаючи з понеділка, 27 березня, громадяни Туреччини, які проживають за кордоном, мають змогу проголосувати на референдумі щодо конституційних змін, що передбачають значне розширення повноважень президента країни.
Турецькі виборці матимуть право віддати свій голос до 9 квітня, а основна частина референдуму – у самій Туреччині – відбудеться 16 квітня.

За кордоном проживає майже три мільйони турецьких громадян, які мають право голосу – це близько 5% від усіх турків, наділених виборчим правом.

Найбільша турецька діаспора проживає у Німеччині – 1,4 мільйона осіб. Вони зможуть проголосувати у генеральних консульствах у дев’яти містах ФРН, ще у чотирьох великих містах будуть відкриті виборчі дільниці для голосування, інформує агенція dpa.

Значна кількість громадян Туреччини також проживає у Франції (326 тисяч осіб), Нідерландах (253 тисячі), Бельгії (138 тисяч), Австрії (109 тисяч), Північному Кіпрі (105 тисяч), Сполучених Штатах Америки (100 тисяч), Швейцарії (95 тисяч), Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії (93 тисяч).

Влада країн ЄС не дозволила проведення на їх території агітаційних акцій напередодні турецьким референдуму, що спровокувало дипломатичний конфлікт між Туреччиною і керівництвом європейських країн, найбільше – Нідерландів.

Читайте також:
Дипломатичний скандал між Туреччиною й Нідерландами: чому і як

Як відомо, на всенародне голосування влада Туреччини винесла поправки до конституції країни, які в разі підтримки нададуть президентові Реджепу Таїпу Ердогану дуже широкі повноваження. У разі зміни конституції президент зможе сам призначати міністрів та вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан та розпускати парламент. Також він буде одночасно і очільником уряду, а посаду прем’єр-міністра скасують 2019 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.