ГУАМ у Києві: в межах чотирьох країн сподіваються запровадити зону вільної торгівлі вже 2017 року

 

Глави урядів міжнародної організації ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) підписали в Києві документи про створення зони вільної торгівлі і домовилися про взаємне визнання деяких митних процедур. Про це повідомив на брифінгу 27 березня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На саміті були присутні від Грузії – прем’єр Георгій Квірікашвілі, від Азербайджану – Алтай  Ефендієв (генсек організації), від Молдови – Павел Філіп.

“Важливо, що ми сьогодні підписали низку документів, які дозволять нам вже в 2017 році повноцінно запровадити зону вільної торгівлі в рамках наших держав. Це сприятливо позначиться на розвитку наших національних економік, поглибить наше співробітництво. Також ми підписали протокол між нашими митними службами, який дозволить спростити митні процедури для забезпечення високої якості впровадження зони вільної торгівлі між нашими країнами. Ми торкнулися питання нашого транспортного співробітництва і розвитку транспортної структури. Ми домовилися про те, що покращимо ситуацію і в цій сфері нашого співробітництва”, – сказав на брифінгу Володимир Гройсман.

Як інформує Урядовий портал, він закликав міністерства економіки чотирьох країн завершити й підписати необхідні додаткові протоколи найближчим часом, що дасть можливість вже в 2017 році запустити повноцінний механізм ЗВТ між країнами ГУАМ.

Зазначається, що окремо сторони також обговорили питання перспектив розвитку транспортної інфраструктури між державами, зокрема в рамках проекту “Нового Шовкового шляху”.

“Транспортне сполучення, транспортні коридори наших держав мають сьогодні дуже важливе стратегічне значення, – наголосив Володимир Гройсман. – Коли ми зможемо вибудувати ефективне наше транспортне сполучення – залізниця, дороги, порти – ми зможемо якісно покращити нашу взаємодію”.

“Сьогоднішню зустріч [глав урядів] можна розцінювати як колективну відповідь ГУАМ на конкретні виклики і можливості, що відкриваються, перед нашими країнами у сфері економічного співробітництва, зокрема у таких ключових галузях, як торгівля і транспорт. Реалізація угоди про зону вільної торгівлі, концепція транспортного транзитного коридору ГУАМ не тільки буде сприяти більш щільному використанню потенціалу співробітництва між країнами, а й використанню в інтересах країн географічної переваги як мосту між Європою та Азією і його колосального транзитного потенціалу”, – наголосив генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв.

Президент України Петро Порошенко провів окрему зустріч із прем’єр-міністрами Грузії і Молдови Георгієм Квірікашвілі і Павлом Філіпом, а також віце-прем’єром Азербайджану Ісметом Абасовим.

Як повідомила прес-служба Банкової, президент високо оцінив результати саміту, які мають вагоме значення для запуску зони вільної торгівлі ГУАМ.

Зазначається, що сторони обговорили також питання посилення співпраці у сфері безпеки як у форматі ГУАМ, так і “Східного партнерства”. Зокрема, йшлося про створення Регіонального центру Східного партнерства з питань боротьби з кіберзлочинністю, а також координації взаємодії у сфері боротьби з тероризмом.

Наголошено, що учасники зустрічі підтвердили солідарну підтримку суверенітету, територіальної цілісності і непорушності міжнародно визнаних кордонів держав-учасниць ГУАМ.

“Ми маємо більш проявляти тверду солідарність у наших зусиллях, спрямованих на урегулювання сепаратистських конфліктів, з якими стикаються наші країни. Основоположною при цьому умовою має бути дотримання суверенітету, територіальної цілісності і непорушних міжнародно визнаних кордонів наших держав”, – заявив на саміті прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна