Суд визнав прикордонника Матвієнка – батька дівчинки зі знаменитого фото – загиблим внаслідок збройної агресії РФ

Андрій Матвієнко та його дочка Саша з орденом “За мужність”

Ленінський районний суд міста Кропивницького, розглянувши заяву вдови прикордонника Андрія Матвієнка, встановив юридичний факт його загибелі від поранення, отриманого під час виконання обов’язків військової служби внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення ще 2 лютого ухвалила суддя Ірина Шевченко (цивільна справа в єдиному держреєстрі – 405/8542/16-ц).
Ухвала стала відомою після того, як 22 березня на своїй сторінці у “Фейсбуці” про неї написав колишній народний депутат від “Батьківщини”, екс-заступник голови адміністрації президента Андрій Сенченко.

“Встановити юридичний факт загибелі ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, при виконанні обов’язку військової служби 13.08.2014 року на території Донецької області поблизу міста Горлівка, Україна, внаслідок збройної агресії ОСОБА_3 ОСОБА_4 проти України”, – ідеться в рішенні.

В ухвалі зазначено, що вдова діє від власного імені та в інтересах малолітньої дитини, заінтересована особа в суді – Міністерство соціальної політики України.

Як відомо, за мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, молодший сержант Держприкордонслужби Андрій Матвієнко з Кіровограда указом президента 21 серпня 2014 року був посмертно нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Велике поширення в соцмережах тоді отримало фото трирічної дочки Матвієнка – Саші – з батьковою нагородою.

“Сашуня одразу забрала в мене цей футляр, дістала одразу нагороду і почала мене запитувати, що це. Я сказала, що це татова нагорода. Вона її дуже роздивлялася, крутила її в ручках, і я зрозуміла, що для Андрія, мабуть, найбільша нагорода буде – якщо це буде на грудях її доньки. Він завжди, що не робив – усе було для Сашуні”, – розповідала ТСН вдова загиблого героя Ірина Матвієнко.

Ірина Матвієнко з дочкою Сашею

Після сотень тисяч “лайків” у соцмрежах малу Сашу почали впізнавати на вулицях.

“Люди підходять, щоби просто подякувати їм (Ірині й Саші) за подвиг чоловіка”, – йшлося в сюжеті.

Ірина Матвієнко розповідала про чоловіка: “Пам’ятаю сонячний, весняний день 31 березня, коли Андрію вручили повістку (за мобілізацією 2014 року). Він мені зателефонував з роботи близько опівдні, сказав: «Збери мені сумку, я пройшов медогляд, сьогодні о 17:00 потрібно бути у військкоматі». Андрій завжди сам приймав рішення, я звикла, що вони правильні, повністю йому довіряла. Звичайно, він переживав, та заспокоював, що через 45 діб буде вдома, я намагалася його відмовити, утім він сказав – як відрізав: «Я давав присягу Батьківщині, прийду і буду дивитися на себе у дзеркало з чистою совістю, – і додав, – я поважна людина, багато чого встиг досягти, в мене є Сашуня, вона після мене залишиться!»

“7 серпня 2014 року колона прикордонників тактичного угруповання “Кордон” і підрозділів 79-ї окремої аеромобільний бригади проривалася з боями від пункту пропуску “Довжанський” у напрямку Савур-Могили. Перебуваючи під щільним вогнем російських найманців, наші воїни зазнавали втрат, багато хто був поранений. Назустріч колоні висунулася група прикордонників. У районі Савур-Могили вони надавали першу медичну допомогу пораненим і доставляли їх в Амвросіївку, звідки тих забирали вертольоти. По поранених бійців поверталися кілька разів, незважаючи на щільний артилерійський вогонь ворога.

Після виконання бойового завдання поблизу пункту пропуску “Успенка” прикордонники підірвалися на радіокерованому фугасі. Шість військовослужбовців, серед яких був молодший сержант Матвієнко, зазнали поранень різного ступеня тяжкості. Після надання екстреної медичної допомоги та доставки вертольотом до військово-польового госпіталю молодший сержант Андрій Матвієнко помер від отриманих ран”, – нагадав історію подвигу 28-річного бійця Андрій Сенченко.

23 лютого 2016 року Кіровоградська міська рада своїм рішенням перейменувала вулицю Башкірська на вулицю Андрія Матвієнка.

27 лютого 2016 року на фасаді Кіровоградського інституту комерції було відкрито пам’ятну дошку на честь героя АТО Матвієнка.

Ірина Матвієнко розповідає: “…Якось ми з Сашею поверталися із садочка, а позаду нас ішли жінка з хлопчиком. Вона йому сказала: «Біжи, он тебе тато чекає!» Саша також побігла вперед, бо подумала, що її тато теж там. Згодом я їй пояснювала, що татко на небі і бачить її. Проте вона чекає на нього, бо думає, що звідти повертаються. “Я не хочу тата на небі, я хочу тата із собою”, – сказала Сашуня”.

Читайте також:
Україна передасть суду в Гаазі все своє листування з Росією після початку війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна