Ірина Геращенко: Україна посилає сигнал вчителям Донбасу

 

Проблеми з громадянським вихованням школярів на Донбасі пов’язані з наслідками політичного тиску, який чинила на педагогів Партія регіонів. Нова влада приділяє освітній галузі Донецької та Луганської областей підвищену увагу, спрямовує значні школи на модернізацію шкіл і сподівається, що вчителі Донбасу “сприймуть цей сигнал”.
Про це заявила в інтерв’ю “НовинарніІрина Геращенко, перша заступниця голови Верховної Ради та
уповноважена президента України з мирного врегулювання на Сході.

Коментар Ірини Геращенко є частиною великої статті “Освітній фронт Донбасу: показуємо важливість боротьби за голови”, опублікованій 24 березня.

“Партія регіонів у період панування в Донецькій і Луганській областях зганяла до своїх лав вчителів і лікарів, традиційно формувала з них свої виборчі комісії. Люди цих професій тривалий час піддавалися постійному політичному тиску. Від них вимагали бути безхребетними, хоча для вчителя це неприпустимо. Такий підхід підсилювала соціальна політика, що існувала в Україні – фінансування школи, освіти за залишковим принципом. Низькі зарплати, іноді якісь подачки – так вчителів ламали. І на Донбасі ці люди найбільше ностальгували навіть не так за Росією, як за часами Радянського Союзу, коли педагоги мали повагу в суспільстві й більш-менш гідну зарплату. А про яку повагу можна говорити, коли вчителів зганяють у виборчі комісії, роблять пішаками у фальсифікації виборів і т. ін. за малюсінькі доплати?Тепер ми маємо справу з наслідками таких підходів до вчителів. І цим потрібно займатися”, – визнала Геращенко.

“Що зараз робить держава? Принциповий момент: із тих 4 млрд. гривень, які держава виділила в рамках перерозподілу бюджетних коштів на Донецьку й Луганську області, на відновлення об’єктів інфраструктури, гуманітарної, культурної, освітньої сфери, – більшість цих об’єктів – школи. Зокрема ті, що по 20-25 років не бачили ремонту”, – констатувала вона.

“Я дуже сподіваюся, що це буде сигналом, і вчителі Донбасу цей сигнал сприймуть. Потрібно показувати, що влада піклується, що школи Донбасу оновлюються, на це витрачаються додаткові кошти, і це свідомі вкладення в галузь освіти українського Донбасу”, – наголосила перша віце-спікерка й уповноважена президента.

Вона також нагадала про законодавство, яке ухвалив парламент України для полегшення роботи евакуйованих ВНЗ, для того, щоб школярі з окупованих територій могли навчатися дистанційно, здавати ЗНО, вступати у виші за результатами іспитів, якщо в них немає ЗНО, тощо.

“Ми минулого року пізно прийняли це законодавство, я сподіваюся, цього року воно спрацює, але потрібно буде в соцмережах і всіма доступними способами – за умов, що немає українських ЗМІ на окупованих територіях, – вести таку роз’яснювальну роботу й рекламу. За школярів, студентів потрібно боротися по обидва боки лінії розмежування”, – підкреслила Ірина Геращенко.

“Ми показуємо: Україна усвідомлює важливість боротьби «за голови» – і працюємо на реінтегрованих територіях… В умовах депресії, коли люди не знають, що буде завтра, їм потрібно показати їхні можливості, перспективи в європейській Україні, розширити горизонти”, – додала вона.

Водночас Ірина Геращенко відзначила, що робота з учителями потребує особливих зусиль і програм, у тому числі ідеологічних, і цим має більше займатися як, Міністерство освіти, так і місцева влада.

“Чи робить достатньо для цього місцева влада?.. Руки доходять не завжди. Хоча її теж можна зрозуміти. Адже в умовах війни, постійних обстрілів потрібно щодня вирішувати питання ремонту газопроводів, поновлення електро- й теплопостачання, латання дір, будинків тощо”, – визнала пані Ірина.

“Це справді делікатний регіон за настроями, у людей багато зв’язків і впливів на окупованих територіях, у Росії. Важливо не перегнути палицю в інший бік голими патріотичними гаслами. Тому я наголошую: починати потрібно не тільки з [внутрішніх] патріотичних, ідеологічних, мовних, історичних програм, хоча вони теж дуже важливі, а й із побуту, з культурного та освітнього обміну”, – констатувала заступник голови ВР.

Читайте також:
Учні війни. Як школярі Донеччини живуть “на нулі”

«Трусимося й читаємо «Отче наш».
Як ведеться в Авдіївці вчительці Марині Марченко,
героїні знакового муралу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна