Білоруські спецслужби приписали затриманим “екстремістам” символіку і Азову, і Антимайдану

 

У Комітеті державної безпеки Білорусі повідомили про затримання вже 26 активістів “Білого легіону” та “Молодого фронту”, у яких зокрема нібито виявили атрибутику українських мілітарних структур – полку “Азов” та УНА-УНСО. Про це інформує  білоруська агенція БелТА.

Повідомляється, що КДБ Білорусі затримані активісти “Білого легіону” на чолі з Мирославом Лозовським, а також “Молодого фронту” на чолі з Дмитром Дашкевичем – всього 26 осіб.

“Проведено 29 обшуків за місцями їх проживання, перебування та зберігання предметів і документів. Вилучено автомат Калашникова, три карабіни, два пістолети, набої, гранати, кийки, метальні ножі і сокири, предмети і речовини для виготовлення саморобних вибухових пристроїв, військова форма, бронежилети, каски, медичні аптечки натовського зразка, різна атрибутика батальйону “Азов”, “тактичної групи Білорусь”, УНА-УНСО, а також посібники з ведення бойових дій у місті”, – стверджується в офіційному повідомленні.

Розповідаючи про деталі арештів, сайт “Білоруський партизан” зазначає, що в місті Молодечно, аби затримати активіста групи “Пошуг” Павла Сергея, міліція, КДБ і МНС влаштували операцію з відімкненням електрики, підпалом під’їзду і викликом трьох пожежних машин.

Стосовно затриманих КДБ Білорусі відкрило кримінальну справу за обвинуваченням у підготовці до участі в масових заворушеннях.

У спецслужбі стверджують, що затримані нібито планували використовувати зброю під час вуличних акцій у День волі 25 березня.

Крім того, в КДБ заявили, що в Білорусь нібито планували прибути “бойовики з України”.

При цьому “Білоруський партизан” зазначає, що в пропагандистському телесюжеті БелТА – одному з тих, у яких влада “викриває бойовиків” перед опозиційним маршем 25 березня – серед інших нібито виявлених у правих активістів матеріалів помічено символіку “Антимайдану”.

“А ось що промайнуло в кадрі сюжету на ту ж тему, БелТА зробленого – наклейки “за Новоросію”, “Антимайдан” і “Революції не буде” зі слідами черевиків на біло-червоно-білому прапорі. Наклейки новенькі, свіжовіддруковані. Щось переплутали. Вони взагалі звідки у вас?” – пише видання.

Читайте також:
У Білорусі знову масово арештовують “екстремістів”

Як відомо, 21 березня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про затримання декількох десятків бойовиків, які готували провокації зі зброєю і “тренувалися в таборах зі зброєю, в тому числі – в Україні”.
СБУ звернулася до білоруських колег за роз’ясненням, що мав на увазі Лукашенко, говорячи про затримання бойовиків з таборів в Україні.

20 березня білоруські прикордонники заявили про затримання автомобіля з вибухівкою і зброєю, який нібито прорвався через пункт пропуску “Олександрівка” з території України. Це спростовує українська Держприкордонслужба.

Раніше видання ZN.UA писало, що, зіткнувшись з відносно масштабними протестами проти “декрету про дармоїдство”, президент Білорусі Олександр Лукашенко почав активно грати на страхах білорусів перед повторенням в країні “трагічного сценарію “Майдану”” і ризиком розв’язання війни.

Читайте також:
Порошенко зв’язався з Лукашенком у дні непорозумінь

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна