Штурм Мосула: коаліція б’є по західній частині, бойовики ІД взяли в заручники 400 тисяч людей

Понад сто мирних жителів загинули в результаті сильного вибуху в житловому районі західної частини Мосула – іракського міста, за яке тривають бої між урядовими силами та терористами “Ісламської держави”. Про це повідомляє агентство DPA.

Бригадний генерал Мухаммед Аль-Джабурі, один із командирів військової кампанії із звільнення Мосула, заявив, що вдалося знайти 108 тіл загиблих.

Точної інформації про вибух наразі немає. Вважається, що він стався увечері в середу, але про нього стало відомо тільки в четвер, 23 березня.

Аль-Джабурі повідомив, що вибух стався в Західному Мосулі через міни-пастки, встановлені бойовиками “ІД”.

У свою чергу британське видання The Telegraph повідомляє про більш ніж 200 жертв. Проте причиною загибелі людей називається авіаудар літаків очолюваної США коаліції.

За інформацією видання, близько 230 тіл, в основному жінок і дітей, витягали з трьох суміжних будинків в районі Джадіда в Західному Мосулі в середу вночі і в четвер уранці.

Повідомляється також, що бойовики ІДІЛ захопили житлові будівлі для використання в якості своїх позицій і тримали там мирних жителів як живий щит.
Крім того, бойовики встановили замінований автомобіль у цьому районі, перш ніж коаліція завдала удару.

Цього ж дня агентство ООН у справах біженців повідомило, що близько 400 тисяч мирних мешканців опинилися в пастці в західній частині Мосула з обмеженими запасами їжі та речей першої необхідності.

Як передає Reuters, представник верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Іраку Бруно Геддо зазначив, що багато цивільних бояться втікати із міста через снайперів ІДІЛ та міни.
Проте 157 тисяч людей змогли втекти в передмістя Мосула до транзитних центрів – відтоді, як місяць тому розпочався наступ урядових військ на місто.

“Найгірше ще попереду. Тому що 400 тисяч осіб перебувають у пастці в Старому місті, у паніці та злиднях, що неминуче може призвести до серйозних проблем, коли розпочнеться відтік великих масштабів”, – сказав Геддо.

Напередодні прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді заявив, що наступ урядових військ з метою відбити Мосул – друге за розміром місто країни – від бойовиків “Ісламської держави” досягає кінцевої стадії.

Як відомо, Мосул є останнім оплотом ІДІЛ в Іраку. В січні іракські військові відбили райони міста на східному березі річки Тигр.

Читайте також:
Армія Іраку взяла аеропорт Мосула й готується вибивати ІДІЛ із західного берега

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна