Робити Міноборони крайнім за пожежу в Балаклії – як мінімум некоректно, – Кулик

 

Роман Кулик
журналіст, демобілізований, служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр ЗСУ, т.в.о. командира роти, лейтенант запасу

(FB)

Дивує, як багато дописувачів вважають, ніби вибухи на складах РАО Балаклії спричинені виключно некомпетентністю Міноборони, тупістю Генштабу чи п’яними вартовими.

Навряд це людський фактор – банально через відсутність жертв.

А диверсія на стратегічному об’єкті Харківщині – зовсім не унікальне явище. Чи то скид із безпілотника, чи то підпал руками місцевого жителя/диверсанта. Проходили не один раз.
Тим паче, здогадуюсь про стан і охорону складів, будівлі якого розкидані на площі в 680 гектарів. Організувати саботаж не так і складно.

Бірюков пише, що метою диверсії були боєприпаси в бетонних бункерах, які вціліли. Знищені лише верхні приміщення складів, що й так були “не в кращій формі”.

І тут згадаємо, що МО запросило в Ради/Мінфіну на 2017 рік 108 млрд. гривень фінансування (розрахунок по мінімуму), а отримало – всього 64 млрд. Ця нестача фінансування ще не раз вилізе нам боком, бо це і реконструкція об’єктів, таких як склади ракетно-артилерійського озброєння в Балаклії чи Сватовому, закупка систем РЕБ, комплектація охорони складів повнокровними частинами і т.д.

Тому в даній ситуації робити крайнім Міністерство оборони – як мінімум не дуже коректно.
Роблять, що можуть, мірою даних об’ємів фінансування і з врахуванням некомпетентних кадрів у своїй структурі.

А критичний стан армійської інфраструктури ще не раз додаватиме нам проблем. І пофіксять це не скоро через брак коштів. Бо єдина стаття видатків бюджету МО, яку не урізали – лише зарплатна.

Тому можна грамотно покритикувати, як це зробила Ольга Решетилова тут, (дуже раджу прочитати), але оці хейтспічі в бік армії – зараз трохи недоречні.

Читайте також:
Гройсман каже, що вибухи під Балаклією можуть тривати тиждень.
Поранено жінку

Пожежа на артскладах у Балаклії: свідки бачили безпілотник,
гасіння наразі неможливе

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна