Пожежа на складах озброєнь у Балаклії: рвуться снаряди, версія – диверсія. ФОТО, ВІДЕО

У ніч на 23 березня, о 2:45, спалахнула пожежна на майданчиках військової бази озброєння, що розташована в місті Балаклія Харківської області. Про це вранці в четвер інформує пре-служба Міністерства оборони.

Вживаються усі заходи щодо локалізації та гасіння пожежі на місці, розгорнуто штаб гасіння, зазначають у МОУ.

На нічному відео з місця події видно великий вогонь, стовп диму, чути численні розриви снарядів.


На ранкових відеозаписах місцевих мешканців – стовп диму ще більший, чути виття сирен:

На місце події для надання допомоги та виявлення причин того, що сталося, вилетіла комісія на чолі із заступником міністра оборони генералом-лейтенантом Ігорем Павловським, офіцерами МО та Генерального штабу ЗС України.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй сторінці у “Фейсбуці” зазначає, що загоряння сталося внаслідок диверсії.

“За попередніми даними (тепер вже результатами слідчих дій) слідчо-прокурорської групи військової прокурори Харківського гарнізону та слідчого підрозділу СБУ у Харківській області, які перебувають на місці події, внаслідок диверсії сьогодні вночі о 2 год. 46 хв. на декількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння (танкові та артилерійські снаряди 125 та 152 мм) поблизу міста Балаклія у Харківській області відбувся вибух (виникла пожежа), що спричинила детонацію боєприпасів”, – написав він.

За словами прокурора, загальна площа арсеналу – 368 га, на базі РАО в Балаклеї зберігається 138 тисяч тонн боєприпасів.

Від місця детонації організовано умовний семикілометровий кордон зони небезпеки розльоту боєприпасів. Організовано евакуацію місцевого населення із сусідніх сіл Вербівка та Яковенкове.

Даних про людські жертви немає, пише Матіос.

“Вживаємо всіх можливих заходів для недопущення людських жертв, встановлення очевидців диверсії та огляду місця події”, – інформує військовий прокурор.

За його свідченнями, на місце НП прибула важка протипожежна бронетехніка Міноборони.
Готується до вильоту БПЛА для встановлення реальних обсягів уражених вибухами площ арсеналу.

Державною прикордонною службою посилено режим прикордонного контролю на східно-південному напрямку.

Нічна пожежа на 65-му арсеналі. Кадр відео

Як відомо, місто Балаклія з населенням 29 тисяч осіб розташоване в центрі Харківської області, приблизно на однаковій відстані від Харкова й адмінмежі з Донеччиною.
Від Балаклії до Краматорська – 130 км.

Від складу боєприпасів до найближчих житлових будинків – 9 км.

Склад боєприпасів у Балаклії (65-й ракетно-артилерійський арсенал) називають найбільшим арсеналом в Україні та основним постачальником боєприпасів у зону проведення АТО.

У грудні 2015 року, вже під час проведення антитерористичної операції в сусідніх областях, повідомлялося про диверсію на 65-му арсеналі.

Для диверсії ворог використав дрони-квадрокоптери, які мали розсипати над складом запальну суміш, заявив 26 грудня начальник Харківського обласного медіацентру Міністерства оборони Дмитро Горбунов.
“Було задіяно кілька дронів, вони розкидали запальні суміші по території складу. До сховищ вони не долетіли 3 км, займання сталося між другим і третім парканом, військові вчасно загасили загоряння”, – повідомляло агентство АТН, посилаючись на Горбунова.

Тоді зазначалося, що склад в Балаклії перебуває під охороною 92-ї бригади (ППД 92 омбр – Чугуїв), яка має досвід бойових дій.

Ще в 2009 році повідомлялося, що склад переповнений надміру; говорили про потребу утилізації значної частини озброєнь.

Як нагадує “Новинарня“, про безпеку цього об’єкту тоді заговорили після великої пожежі 2008 року в сусідньому Лозівському районі Харківської області, коли вогонь із лісу перекинувся на площадки зберігання боєприпасів 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України.




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна