Перша диверсія на складі РАО в Балаклії сталася ще 2015 року: атакували безпілотниками

 

Якщо підтвердиться версія про диверсію на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі в Балаклії Харківської області, то це буде вже друга диверсія на об’єкті, який називають найбільшим складом озброєнь в Україні та основним постачальником боєприпасів у зону проведення АТО.

Новинарня” нагадує, що про диверсію на 65-му арсеналі вперше повідомляли у грудні 2015 року, вже під час проведення антитерористичної операції в сусідніх східних областях.

Тоді для диверсії ворог використав дрони-квадрокоптери, які мали розсипати над складом запальну суміш, заявляв 26 грудня 2015 року начальник Харківського обласного медіацентру Міністерства оборони Дмитро Горбунов.

“Було задіяно кілька дронів, вони розкидали запальні суміші по території складу. До сховищ вони не долетіли 3 км, займання сталося між другим і третім парканом, військові вчасно загасили загоряння”, – повідомляло агентство АТН, посилаючись на Горбунова.

Тоді зазначалося, що склад в Балаклії перебуває під охороною 92-ї бригади (ППД 92 омбр – Чугуїв), яка має досвід бойових дій.

Як відомо, від Балаклії до межі Донецької області – трохи більше 100 км.

Велика пожежа з численними розривами боєприпасів на 65-му арсеналі в Балаклії спалахнула в ніч на 23 березня.

“За попередніми висновками експертів, причиною пожежі на декількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння поблизу Балаклеї, що на Харківщині, став диверсійний акт”, – інформує прес-служба Міноборони, спираючись на головного військового військового прокурора Анатолія Матіоса.

Новинарня” також нагадує, що ще в 2009 році повідомлялося: склад РАО в Балаклії переповнений надміру; говорили про потребу утилізації значної частини озброєнь.
Про безпеку цього об’єкту тоді заговорили після великої пожежі 2008 року в сусідньому Лозівському районі Харківської області, коли вогонь із лісу перекинувся на площадки зберігання боєприпасів 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України.

Пожежа на складах озброєнь у Балаклії: рвуться снаряди, версія – диверсія. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна