Рада закликала Конгрес США надати Україні зброю і статус основного союзника поза НАТО

 

Верховна Рада на ранковому засіданні 22 березня ухвалила “Звернення ВР України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій”. У відозві міститься прохання укласти з Україною двосторонню оборонну угоду та надати їй статус основного союзника поза НАТО.
За проект постанови №6111 проголосували 232 депутати.

“Відповідно до духу і букви Будапештського меморандуму, а також на розвиток стратегічного партнерства між нашими державами звертаємося до США з проханням розглянути питання щодо укладення з Україною оборонної угоди та надання Україні статусу Основного союзника поза НАТО”, – ідеться в документі.

Автори відозви нагадують, що такий статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль.

“Надання Україні статусу основного союзника поза НАТО та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та США матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це є в інтересах України, США, Європи і усього світу”, – наголошується у відозві.

“Зовнішня політика України у сучасних умовах вимушено будується з урахуванням того, що нинішня влада Росії розглядає демократичну Україну своїм екзистенційним ворогом, фактично заперечує її право на існування як незалежної держави та переслідує остаточну мету – тотальне знищення України як нації, суб’єкта міжнародного права та геополітичної реальності”, – пояснюється в документі.

Як сказано в пояснювальній записці, таке звернення сприятиме забезпеченню Збройних сил України сучасною військовою технікою та зброєю.

Виступаючи з трибуни, одна з авторів проекту постанови, голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко пояснила, що статус “основного союзника США поза НАТО” Україні потрібен, “бо ми розуміємо, що виконати критерії НАТО: реформувати сектор безпеки й оборони – це ще тривалий шлях”.

Депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко розкритикував постанову, висловивши побоювання, що статус союзника поза НАТО закриє Україні шлях до повноцінного вступу в Альянс.

Інший ініціатор звернення Олег Ляшко заявив: “Я хочу вам нагадати: Україна могла стати членом НАТО, якби в 2008 році на Будапештському саміті тодішній прем’єр Юлія Тимошенко не заблокувала отримання плану дій щодо членства України в НАТО”.

При цьому саме голоси фракції “Батьківщина” (8 “за” із 20) стали вирішальними для ухвалення постанови.
Зокрема, зелену кнопку натиснув Власенко, тоді як Юлія Тимошенко – “відсутня” (як Борис Тарасюк, Ігор Луценко та ін.).

Читайте також:
Половина українців голосує за вступ до ЄС, 41% – до НАТО. СОЦІОЛОГІЯ

В Одеський порт увійшли 4 кораблі НАТО, які можна відвідати з екскурсією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна