Українські прикордонники спростували заяви білорусів щодо прориву джипу

 

Державна прикордонна служба України спростовує інформацію білоруських прикордонників про прорив 20 березня з території України автомобіля зі зброєю і вибухівкою.
Про це написав 21 березня на своїй сторінці у “Фейсбуці” речник ДПСУ Олег Слободян.

Він повідомив, що у понеділок прикордонники Житомирського загону провели прикордонну представницьку зустріч із білоруськими колегами.

“В результаті білоруська сторона визнала, що: 1) підстав вести мову про те, що автомобіль прибув із українського пункту пропуску (“Вільча”) – немає; 2) що білоруська сторона порушила окремі пункти плану взаємодії; 3) в подальшому зобов’язалася своєчасно інформувати про отриману інформацію”, – зазначив Слободян.

Речник Держприкордонслужби також публікує протокол цієї зустрічі, з якого зрозуміло, що білоруські прикордонники повідомили українській стороні про інцидент із запізненням у три години.

Зазначається, що українські прикордонники провели комплекс заходів, в результаті чого було встановлено, що затриманий білорусами автомобіль “Джип Черокі” в пункт пропуску через держаний кордон “Вільча” не прибував, про що свідчить запис із камер спостереження в ПП.

Згідно з протоколом, білоруська сторона підтвердила факт прориву транспортним засобом “Джип”, однак у зв’язку з тим, що між пунктами пропуску пролягає 13 кілометрів та є населений пункт Олександрівка, стверджувати, що затримане авто прибуло з території України, не є можливим.

Сторони також погодились розглянути можливість скоординованого моніторингу ділянки державного кордону на напрямку Вільча-Олександрівка, а також провести спільне розслідування інциденту.

Раніше державне агентство Білорусі БелтА стверджувало, що в автомобілі “Джип”, який намагався прорватися через державний кордон Білорусі з Україною, виявлені пістолет марки ТТ і два магазини з патронами до нього, а також предмети, зовні схожі на тротилові шашки, електродетонатори, гранати РГД-42, пластид і саморобний вибуховий пристрій.

У мережу також виклали відео, на якому начебто зафіксовано прорив через державний кордон Білорусі.

21 березня президент Олександр Лукашенко заявив про затримання озброєних бойовиків на території Білорусі, але не навів подробиць.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна