Садовий має понести відповідальність за смерть пожежників на сміттєзвалищі, – генпрокурор

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що міський голова Львова Андрій Садовий має понести відповідальність за загибель пожежників на Грибовецькому сміттєзвалищі 2016 року.

Перед засіданням Ради регіонального розвитку в понеділок, 20 березня, генпрокурора попросили прокоментувати заяву Садового про те, що йому підготували підозру, й Луценко заявив: “Я дуже задоволений поширенням правової культури серед голів міст. Очевидно, знає кіт, чиє сало з’їв”.

“На разі, мене дивує наполегливість, із якою пан Садовий хоче стати в позу жертви. Насправді, жертвами є чотири загиблих пожежники, а не пан Садовий. Але за все доводиться відповідати”, – цитує Юрія Луценка “Українська правда”.

“Якщо керівники операції в Княжичах мають сісти за недбалість, яка призвела до п’яти трупів, то чому міський голова вважає, що його чотири загиблих не значать нічого? Для мене як для людини й генпрокурора чотири загиблих означають дуже серйозну відповідальність. Хто її понесе – визначить слідчий”, – заявив Луценко.

У свою чергу, Андрій Садовий вважає, що цим Луценко “чітко передав меседж: будеш погано поводитись – ми тебе посадимо”.

“Я так це зрозумів… Він (генпрокурор) проінформував, що готуються документи про вручення мені підозри, про відсторонення з посади. Я до цього готовий”, – додав мер Львова, який є головою опозиційної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Як відомо, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові почалася пожежа. Під час її гасіння під завалом опинилися четверо пожежників. Рятувальники знайшли тіла трьох своїх колег, четвертий зник безвісти.

У зв’язку з пожежею на сміттєзвалищі прокуратура розслідує кримінальну справу. Зокрема, в листопаді було оскаржено рішення про непричетність Садового до трагедії на сміттєзвалищі. У лютому 2017 року прокуратурі повідомили, що сміття горіло не через підпал, а через неналежну експлуатацію полігону.

Через те, що Грибовицьке сміттєзвалище не експлуатується, у Львові триває напружена ситуація із вивезенням побутових відходів: міська влада шукає можливість транспортувати сміття в інші регіони, здебільшого безуспішно.

Існують припущення, зокрема з боку самого мера, що підпал сміттєзвалища та “сміттєва блокада” можуть бути спланованими акціями задля пониження політичного рейтингу Садового як лідера партії “Самопоміч” та потенційного кандидата на президентських виборах.
Деякі політологи вважають активну участь “Самопомочі” в блокаді торгівлі з ОРДЛО на Сході “відповіддю” на “сміттєву блокаду Львова”.

У березні Садовий повідомив, що йому готуються висунути підозру та відсторонити від посади.

Читайте також:
Аброськін каже, що львівське сміття дісталося вже до Донеччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна