Українська прокуратура сім разів зверталась до США щодо допиту Манафорта

 

Українські прокурори хочуть допитати Пола Манафорта – колишнього керівника передвиборчого штабу президента США Дональда та екс-радника Віктора Януковича – в зв’язку з розслідуванням фактів корупції, вони неодноразово надсилали запити щодо сприяння цьому з боку влади США.

Як повідомляє телеканал CNN, прокурори в Києві заявили, що вони сім разів за останні два роки зверталися по допомогу в організації допиту Манафорта, в тому числі надсилали листи директору ФБР Джеймсу Комі і співробітникам Департаменту юстиції США.

Зазначається, що представники влади США не відповіли на ці прохання.

Представники американської влади підтвердили CNN, що запити були отримані, але відмовилися від подальших коментарів.

У публікації на сайті телеканалу підкреслюється, що, згідно з договором про “взаємну правову допомогу”, обидві країни мають допомагати одна одній у правоохоронних питаннях, таких як збір заяв та інших доказів для судового переслідування.

Офіційні запити з боку спеціального підрозділу української прокуратури почалися в грудні 2014 року, вони були пов’язані зі справою про корупційну діяльність екс-міністра юстиції України Олександра Лавриновича.
Прокурори мають намір взяти відповідні свідчення, заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Генпрокуратура підозрює Лавриновича в розтраті з держбюджету понад 8,5 млн. грн (ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України). Йдеться про розтрату шляхом зловживання службовим становищем державних коштів, незаконно і необґрунтовано витрачених на залучення нью-йоркської юридичної фірми “Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom” з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом при здійсненні розслідування та судового розгляду в суді справи екс-прем’єр-міністра, лідера партії “Батьківщин”» Юлії Тимошенко.

У 2015 році суд обрав Лавриновичу запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1,2 млн. грн.  Також Печерський районний суд Києва за клопотанням слідчого головного слідчого управління Генпрокуратури прийняв рішення про арешт будинку і трьох автомобілів екс-міністра Лавриновича.

Співробітники офісу Горбатюка показали CNN документ щодо семи окремих випадків, коли прокурори просили американську владу про допомогу. Перший лист було надіслано в грудні 2014 року в Управління Департаменту юстиції США з міжнародних справ із запитом на допит Грегорі Крейга, партнера Skadden, який також служив в якості адвоката Білого дому в адміністрації Обами. У грудні 2015 року офіс Горбатюка направив ще один лист до Департаменту юстиції з проханням допитати Пола Манафорта.

Приводом для запиту було виявлення двох електронних листів прокурорами. Зміст цих листів було надано CNN: в одному з них Крейг попросив Манафорта допомогти забезпечити його документами з України, необхідними для доповіді Skadden, а в іншому, між працівником Skadden і українським чиновником, згадується присутність Манафорта на зустрічі з міністром юстиції.

Прокурори також показали CNN документацію, яку вони надіслали до американського Мін’юсту, де вказано, що “добре відомий американський політтехнолог Пол Манафорт бере участь у відносинах між Skadden і міністерством юстиції України”.

У цих матеріалах зазначається, що Манафорт “порадив представникам колишнього уряду України найняти юридичну фірму (Skadden) і був присутній під час переговорів про цю проблему.”

Останній лист датований вереснем 2016 року, коли генеральний прокурор України направив лист безпосередньо директору ФБР Джеймсу Комі з проханням пояснити, чому американська влада не надає допомогу.

Пол Манафорт відмовився надати коментар щодо цієї історії.

Нагадаємо, Манафорт фігурує також у розслідуванні НАБУ про “чорну бухгалтерію” Партії регіонів: записи про отримання ним неоподаткованих коштів є в “комірній книзі” ПР.

Як писала “Новинарня“, після появи цього компромату Манафорт був звільнений з посади керівника виборчої компанії Дональда Трампа.

Читайте також:
Справу екс-міністра юстиції Лавриновича передали до суду.
Він бачить слід Манафорта

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.