Неоднозначна історія донецького полковника поліції Голубана, нагородженого Порошенком “за Парасюка”

 

Командир роти спеціального призначення ГУ Нацполіції України в Донецькій області Юрій Голубан визнав, що вже після початку АТО кілька разів спілкувався з ватажком терористичного угруповання “Восток” “ДНР” Олександром Ходаковським. Але “в незаконних збройних формуваннях не брав участі”, – стверджує Голубан в інтерв’ю “Цензор.нет”.

Голубан став відомий після участі 14 березня в конфлікті з нардепом Парасюком, виступивши з відповідними роз’ясненнями з трибуни Верховної Ради на порушення регламенту.
Після того з’явилася інформація, ніби на початку АТО Голубан брав участь у бою проти українських силовиків під Карлівкою.

В інтерв’ю “Цензору” Голубан каже, що його перша зустріч з терористом Ходаковським відбулася в квітні 2014-го.

“Ми зустрілися хвилин на 15 у районі [донецького] цирку. Розмова була ні про що, але він намагався з’ясувати мої політичні погляди. Я розповів, що сиджу без роботи, але займаюся поверненням комплексу”, – зазначив полковник поліції.

Вдруге, каже Голубан, вони зустрілися в травні, після 18-го числа (АТО почалася 14 квітня).

“Він не пропонував приєднатися до нього у боротьбі проти України, він пропонував приєднатися задля забезпечення порядку в місті. Після третьої, останньої зустрічі з Ходаковським я прийняв рішення їхати”, – каже Голубан про зустріч із Ходаковським, який вважається людиною Ахметова і до війни очолював “Альфу” СБУ на Донеччині.

Це, згадує Голубан, було на вулиці, недалеко від будівлі міського СБУ. Тоді з Ходаковським приїхали три осетини.

“Він сказав, що на Донбас заходить Росія, все йде за кримським сценарієм. Чесно скажу, я не хотів видатися героєм, тому що за моєю спиною стояли озброєні люди. Він сказав – визначайся, тому що хто не з нами, той проти нас. Я сказав, що я подумаю. Він сказав: “Тільки недовго”. Більше ніяких контактів у мене з ним не було. У будь-яких його діях я участі не брав”, – переконує Юрій Голубан.

Про те, що він брав участь у бою проти сил АТО під Карлівкою, в “Фейсбуці” написав сам Олександр Ходаковський.

Крім того, інформує УНІАН, про це в соцмережі заявив журналіст Артем Фурманюк.

“Мої джерела також підтверджують, що він насправді працював саме в управлінні “А” Донецького обласного СБУ під керівництвом саме Ходаковського”, – пише Фурманюк.

За словами журналіста, Голубан свого часу був затриманий СБУ й навіть поміщений на короткий час до Кіровоградського СІЗО.

“За моєю інформацією, українські чекісти затримали його за те, що дізналися про його прямий мобільний зв’язок з ватажком терористичного угрупування “Восток” Ходаковським під час боїв за Донецький аеропорт”, – зазанчає Фурманюк.

“Під час бою під Карлівкою 23 травня я, мабуть, перебував у Харкові”, – каже Голубан в інтерв’ю “Цензору”, не пригадуючи дати напевно.

“Це була приблизно середина травня, точно до 23-го числа. Я пам’ятаю, тому що я вивіз родину з Донецька до Харкова 17-го чи 18 травня”, – сказав поліцейськи.

За його словами, це може підтвердити його брат.

“Звичайно. Мій брат Андрій – військовослужбовець Збройних сил України, служить в Харкові, в Юридичній академії Ярослава Мудрого, якщо не помиляюся, він начальник курсу підготовки військових прокурорів. Сім’ю я спочатку вивіз до нього”, – каже Голубан.

Сам він з Донецька “виїхав через пару днів” – “треба було вирішити питання, зібрати речі, закрити будинок”.

16 березня стало відомо, що президент Петро Порошенко нагородив полковника поліції Голубана орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

Як писала “Новинарня“, напередодні, після виступу Голубана разом з іншими трьома поліцейськими з трибуни Верховної Ради з приводу їхньої сутички з народним депутатом Володимиром Парасюком на блокпосту в Слов’янську, силовиків нагородив глава МВС Арсен Аваков.

“…Командир роти поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції у Донецькій області Юрій Голубан нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня – за вагомий особистий внесок у забезпечення правопорядку, захист конституційних прав і свобод громадян, зразкове виконання службового обов’язку і виявлену при цьому мужність”, – переказувала прес-служба МВС зміст указу президента.

За офіційною версією, Юрій Голубан в липні 2014 року з пенсії пішов добровольцем в АТО, служив у батальйоні “Київ-1”. Брав участь у бойових діях 2014-15 років в Мар’їнці і Красногорівці, звільняв від бойовиків Мар’їнку під час штурму ворога 3-4 червня 2015 року. Був поранений, у 2015 році переніс складну операцію. З червня 2016 року очолює роту поліції особливого призначення ГУ Нацполіції у Донецькій області.

Як інформувала “Новинарня“, 14 березня колона прибічників “торгової блокади ОРДО” на чолі з нардепом Володимиром Парасюком спричинила конфлікти з поліцією на блокпостах біля Слов’янська та Краматорськом. Через непокору Парасюка правоохоронці зробили попереджувальні постріли в повітря, сам нардеп завдав удару принаймні одному з поліцейських.
За фактом нападу на поліцейських відкрито кримінальне провадження. За даними правоохоронців, у конфлікті постраждали сім працівників поліції.

Поліцейські на трибуні Верховної Ради 15 березня. В центрі – юрій Голубан Фото: ФБ Сергій Лещенко

15 березня у Верховній Раді чотири представники поліції Донецької області, які виступили з порушенням регламенту, виклали свою версію конфлікту з Парасюком. Їх провели в сесійний зал депутати з фракцій більшості. Віце-спікер Оксана Сироїд сприйняла появу силовиків як “захоплення зали парламентських засідань і парламентської трибуни” та достроково закрила засідання парламенту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна