Росія бреше, коли каже, що Янукович не присилав листа про введення військ

 

Кремль бреше, кажучи про те, що до керівників РФ навесні 2014 року не надходило звернення екс-президента-втікача Віктора Януковича про введення російських військ на територію України.

Про існування такого листа заявляв не лише померлий нещодавно постпред РФ Віталій Чуркін, але й сам президент РФ Володимир Путін. Як зазначає “Українська правда”, слова Путіна процитовані на сайті Кремля 4 березня 2014 рік.

Тоді на зустрічі з журналістами Путін заявив: “Що може послужити приводом для використання збройних сил? Це, звичайно, крайній випадок, просто крайній. По-перше, про легітимність. Як ви знаєте, у нас є пряме звернення чинного і легітимного, як я вже сказав, президента України Януковича про використання збройних сил [Росії] для захисту життя, свободи і здоров’я громадян України”.

“І якщо ми побачимо, що це свавілля починається в східних регіонах, якщо люди попросять нас про допомогу, а офіційне звернення чинного легітимного президента у нас вже є, то ми залишаємо за собою право використовувати всі наявні у нас засоби для захисту цих громадян. І вважаємо, що це цілком легітимно. Це крайній захід”, – заявив тоді Путін.

Відповідна інформація досі доступна на сайті Кремля:

 

 

Відео:

Незважаючи на це, тепер у Росії заперечують наявність такого звернення Януковича.

Так, у четвер прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив: “Справа в тому, що ніякого листа офіційно в адміністрацію президента не надходило. Ніякого подібного документа в адміністрації президента не реєструвалося”.

Він не став коментувати інформацію про те, що, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, постійний представник РФ Віталій Чуркін говорив про наявність такого листа і про те, що він уповноважений доповісти про нього.
“Цього я не знаю. Я можу тільки констатувати ситуацію де-факто і де-юре, тобто те, що я вже сказав”, – зазначив прес-секретар.

Як відомо, про те, що Янукович попросив ввести війська в Україну, 4 березня 2014 року на засіданні Радбезу ООН заявляв постпред Росії Віталій Чуркін.

Чуркін на засіданні зачитав звернення Януковича, в якому, зокрема зазначалося: “Звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіна з проханням використати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України”.

Як повідомляв 17 січня генпрокурор Юрій Луценко, головна військова прокуратура України отримала від ООН офіційну фотокопію заяви екс-президента Віктора Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести війська Російської Федерації в Україні.

Нагадаємо, Віталій Чуркін помер 20 лютого 2017 року у Нью-Йорку за день до свого 65-річчя.
США на вимогу Росії закрили для оприлюднення причини його смерті.

До третьої річниці розстрілів на Майдані Віктор Янукович в інтерв’ю заявив, що в 2014 році не звертався до Путіна з проханням ввести війська.

Генпрокуратура РФ надала ГПУ відповідь, у якій так само стверджується, що ні адміністрація Путіна, ні Рада Федерації не отримували листа екс-президента України Віктора Януковича з проханням ввести російські війська в Україну.

Тим часом справу про державну зраду Віктора Януковича 14 березня передано до суду. Одним із ключових моментів у ній є той самий лист із проханням ввести в Україну російські війська.

Читайте також:
Луценко: Закон про заочне засудження – не для простих українців, а Януковичу він не залишить лазівки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна