Європарламент ухвалив резолюцію до третіх роковин “референдуму” в Криму

 

У день третіх роковин незаконного референдуму в Криму – 16 березня – Європарламент схвалив резолюцію, в якій засудив анексію півострова Кремлем, закликав Росію звільнити незаконно утримуваних громадян України та закликав РФ припинити примусове переведення кримчан у російське громадянство.
Про це йдеться у повідомленні ЄП.

“Європейський парламент знову заявляє про своє засудження незаконної анексії Кримського півострова і міста Севастополя Росією. Він висловлює жаль з приводу порушень свободи слова, зловживання ЗМІ, примусового введення російського громадянства і дискримінаційної політики, яку веде так звана влада, зокрема, проти кримськотатарської меншини”, – йдеться в повідомленні.

У Європарламенті наголосили, що Росія повинна припинити видавати “всім жителям Криму російські паспорти” і “звільнити без подальших затримок усіх незаконно і безпідставно затриманих громадян України, як у Росії, так і на тимчасово окупованих територіях України”.

У тексті резолюції міститься перелік із 31 прізвища громадян України: Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олег Сенцов, Олексій Чирній, Олександр Костенко, Сергій Литвинов, Валентин Вигівський, Віктор Шур, Андрій Коломієць, Руслан Зейтуллаєв, Нурі Прімов, Рустем Ваїтов, Ферат Сайфуллаєв, Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов, Інвер Бекіров, Муслім Алієв, Вадим Сірук, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров, Енвер Мамутов, Артур Панов, Євгеній Панов, Роман Сущенко, Емір-Усейн Куку та Микола Семена.

Росія також повинна “негайно припинити практику переслідування”, тортур і систематичного залякування місцевих жителів, які виступають проти анексії Криму, заявили в ЄП.

“Європарламент закликає до подальших обмежувальних заходів, які мають бути запроваджені проти осіб, відповідальних за порушення прав людини”, – йдеться в резолюції.

Євродепутати також нагадали про свій заклик до негайного скасування рішення так званого Верховного суду Криму від 26 квітня 2016 року щодо заборони  Меджлісу, законного і визнаного представницького органу етнічних кримських татар,  чиї “права були серйозно порушені “.

Читайте також:
Поклонська запросила українських політиків до Криму “налагодити дипвідносини”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.