У Київраді хочуть, щоб рішення про перенесення пам’ятника Щорсу ухвалив Кабмін

 

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики в середу, 15 березня, депутати погодили проект рішення щодо переміщення пам’ятника більшовицькому військовому діячеві Миколі Щорсу з центру столиці відповідно до вимог закону про декомунізацію.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу міськради.

Відповідний проект рішення передбачає звернення КМР до Міністерства культури України з проханням внести пропозицію про перенесення пам’ятника Щорсу на розгляд Кабінету Міністрів.

“Адже зараз постамент є пам’яткою монументального мистецтва і відноситься до Переліку об’єктів культурної спадщини національного значення, які занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. І, відповідно, переміщення пам’ятника неможливе без узгодження з вищими органами влади”, – заявляють у мерії.

“З одного боку, є закон України про декомунізацію, який має бути виконаний. І постамент Щорсу якраз потрапляє під декомунізацію. З іншого боку – ми повинні, як відповідальні особи, зберегти унікальний пам’ятник монументального мистецтва. Пам’ятник Миколі Щорсу часто стає об’єктом вандалізму з боку радикально налаштованих активістів, які намагалися демонтувати постамент самостійно, вважаючи, що влада робить в цьому напрямку недостатньо. Але ми повинні все зробити виключно в правовому полі, тож і звертаємося за дозволом до Мінкульту”, – сказав заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів, який є суб’єктом подання відповідного проекту рішення.

Прокопів також зазначив, що пам’ятник буде доцільно розмістити в Музеї монументальної пропаганди СРСР.

Голова комісії з питань культури Вікторія Муха запропонувала доповнити проект рішення пунктом, який передбачає перенесення пам’ятника тільки після отримання відповідних експертних висновків.

Проект рішення ще буде розглянутий на пленарному засіданні Київради.

Як відомо, Музей монументальної пропаганди СРСР планувалося створити на території Національного експоцентру (ВДНГ) ще до листопада 2016 року, однак рішення не ухвалене досі.

Читайте більше про правову колізію:
В’ятрович на пальцях пояснив міністру культури Нищуку,
що пам’ятник Щорсу залишати не можна

Мінкульт відповів В’ятровичу: Щорса треба і зберегти, і “декомунізувати”,
до КМДА звернулися вже вдруге

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна