“Хунта” в Раді. Як і навіщо у парламенті опинилися силовики з Донеччини

 

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд закрила засідання Верховної Ради незабаром після його початку. Це сталося після того, як до зали парламенту прийшли поліцейські в камуфляжі, яких провели депутати з “Народного фронту” й БПП, що спричинило сварку у ВР.

Головуюча Сироїд оголосила, що депутати з двох фракцій коаліції, які просили оголосити перерву, хочуть виступити з трибуни. До трибуни вийшов депутат від “Народного фронту” Юрій Береза, його оточили нардепи з “НФ” і БПП.
Береза зазначив, що напередодні у Краматорську народний депутат Володимир Парасюк, “прикриваючись своїм мандатом, дозволив собі бити працівників поліції”.

“Я не знаю, куди ми повинні далі падати і на яке дно. Ні один народний депутат не має права дозволити собі розпускати руки до тих, хто незахищений перед ним”, – заявив Береза під оплески колег.

Представник “Народного фронту” звернувся до головуючої з проханням запросити до сесійної зали поліцейських – учасників подій під Краматорськом і Слов’янськом, аби вони розповіли про події за участю нардепа Парасюка, які сталися напередодні.

Після цього у супроводі депутата від “Народного фронту” Антона Геращенка до сесійної зали зайшли силовики в камуфляжному вбранні і стали між депутатами на трибуні парламенту.

Після цього Оксана Сироїд як головуюча відразу ж оголосила про закриття ранкового засідання та пішла з сесійної зали.

Однак депутати залишились на своїх робочих місцях та біля трибуни.

Голова фракції БПП Ігор Гринів, зайшовши на місце спікера, назвав подію “зборами коаліції”.

Поліцейські з Донеччини розповіли свою участь подій за участю Парасюка, звинувативши його в нападах на правоохоронців та непідкоренні законним вказівкам силовиків щодо перевірки авто на блокпостах у зоні проведення АТО.

Слова поліцейських про їхню участь у бойових діях з 2014 року супроводжувалися оплесками частини нардепів.

Як було повідомлено, голова ВР Андрій Парубій у цей час перебував на засіданні Ради нацбезпеки.

Голова фракції “Самопоміч” Олег Березюк у коментарі журналістам заявив, що не може додзвонитися до спікера, який у такій екстраординарній ситуації мав би перебувати в парламенті.

Віце-спікер Оксана Сироїд у коментарі телеканалу “112 Україна” пояснила своє рішення закрити пленарне засідання Ради так: “Парламент повинен працювати згідно з визначеним порядком. У залі засідань не можуть перебувати тільки народні депутати або інші особи на відведених місцях. Інші особи також мають право виступати в залі пленарних засідань, якщо за це проголосує 150 народних депутатів відповідно з процедурою. Крім того, одна з критичних вимог демократії: органи правопорядку не мають права ступати на підлогу, де проходять парламентські дебати”.

Сироїд також заявила, що звернулася до Генеральної прокуратури та СБУ з приводу сьогоднішніх подій у парламенті.

Згодом ті самі четверо поліцейських разом із нардепами від БПП і “НФ” дали брифінг у кулуарах парламенту.

Водночас у коментарях ЗМІ в кулуарах Ради багато нардепів наголошують на потребі в будь-якому разі дотримуватися процедури, в тому числі при запрошенні в сесійну залу сторонніх осіб.

Як відомо, для виступу з трибуни запрошеної особи ВР має проголосувати й дати лише 150 “за”.

“Створено небезпечний прецедент, який з часом може бути повернутий проти самого Порошенка”, – написав у “Фейсбуці” нардеп Сергій Лещенко.

Як відомо, вранці 15 березня в поліції Донеччини повідомили, що за фактом за фактом “нападу на поліцейських” групи Володимира Парасбка на блокпостах у Донецькій області відкрито кримінальне провадження.
Заступник голови Нацполіції – начальник ГУ НП в Донецькій області В’ячеслав Аброськін повідомив: “За учорашнім інцидентом, нападом на поліцейських під керівництвом народного депутата України, слідчим управлінням ГУ НП у Донецькій області під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 “погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу” Кримінального кодексу України”.

Читайте також:
Генштаб вживає заходів, аби усунути чинних військових АТО від “блокади торгівлі на крові”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна