Скандал із російськими військовими в ОБСЄ у Відні: будуть додаткові інспекції на Донбасі

У Відні в рамках 27-ї щорічної наради з оцінки виконання військово-політичних зобов’язань в рамках ОБСЄ делегація збройних сил Росії влаштувала скандал з приводу оприлюднення Україною результатів роботи міжнародної верифікаційної групи у Ростовській області РФ в січні цього року.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на управління зв’язків з громадськістю ЗСУ.

“Під час цього заходу держави–учасниці ОБСЄ відзвітували та підбили підсумки щодо виконання своїх зобов’язань у 2016 році в рамках Віденського документа 2011 року (ВД-2011) про заходи зміцнення довіри та безпеки”, – ідеться в звіті.

Нагадаємо, 24 січня Міністерство оборони України заявило про недопуск української інспекції на місця дислокації артилерійських систем ЗС Росії у військових частинах Ростовської області. До складу інспекційної комісії також входили представники Канади та Данії.
Тоді в ЗСУ припустили використання цієї артилерії для комплектування частин 150-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ, а також проросійських терористичних угруповань на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Цього тижня у Відні українські учасники заходу оприлюднили результати січневої інспекції, чим “викликали емоційну оцінку з боку російської делегації”.

Як повідомило управління верифікації Генерального штабу ЗС України, “озвучені результати інспекції у Російській Федерації, а також інформація щодо присутності та незаконної діяльності її збройних сил на сході України, підтримки незаконних збройних формувань на території Донбасу викликали бурхливі дискусії серед держав-учасниць, що призвело до емоційних заяв представників російської делегації, включаючи погрози щодо «підготовки сюрпризів українським верифікаторам»”.

Російська сторона здійснила спробу звинуватити Україну у порушенні міжнародних зобов’язань відповідно до положень Віденського договору 2011 року під приводом “незвичайної військової діяльності” на сході країни.

“Делегація України аргументовано спростувала ці звинувачення, посилаючись на передані Україною у визначені терміни офіційні документи, які були поширені серед усіх держав-учасниць та надані Центру з попередження конфліктів ОБСЄ”, – йдеться в повідомленні.

Для того, щоб нівелювати російські звинувачення на адресу України, держави-учасниці ОБСЄ (США, Канада, Данія, Норвегія та Угорщина у складі представників держав Вишеградської четвірки) поінформували про готовність провести цього року на території України, у тому числі у районі АТО, до десяти понадквотних інспекцій за ВД-2011.

Як повідомляють у ЗСУ, метою цих заходів буде моніторинг військово-політичної обстановки, збір фактів щодо присутності особового складу, озброєння та військової техніки, військових частин та підрозділів збройних сил Російської Федерації на тимчасово непідконтрольній Україні території, ознайомлення з діяльністю Збройних сил України та військових формувань інших силових структур.

“Заручившись підтримкою провідних держав-учасниць ОБСЄ, Україна закликала РФ організувати проведення таких заходів на російській території у прикордонних з Україною районах з метою з’ясування питань військової діяльності Росії та створення нових військових об’єднань, з’єднань, формувань та частин поблизу державного кордону України”, – ідеться в повідомленні.

“Обговорення, які відбулися у Відні в рамках 27-ї щорічної наради, підтвердили незмінну підтримку учасниками ОБСЄ зусиль України у відстоюванні її суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів”, – підкреслюють в ЗСУ.

Делегації країн-учасниць висловили готовність використати всі наявні механізми ОБСЄ для протидії агресії Російської Федерації та подолання кризи в Україні та навколо її кордонів.

Читайте також:
Україна проведе перевірку російських військ у Ростовській області РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна