Конституційний суд Кореї підтвердив імпічмент президента Пак Кин Хе

 

Конституційний суд Південної Кореї підтвердив чинність рішення парламенту країни про імпічмент президента Пак Кин Хе через корупційний скандал.

Як повідомляє Reuters, це рішення означає, що Пак повинна негайно залишити президентську резиденцію в Сеулі, де вона продовжувала перебувати після того, як парламент виніс рішення про імпічмент.

Після рішення КС Пак Кин Хе позбавляється президентської недоторканності і може бути притягнута до відповідальності.

Дострокові вибори в Республіці Корея мають відбутися через 60 днів. Очікується, що голосування призначать на 9 травня.

Пак Кин Хе стала першим демократично обраним лідером Південної Кореї, який змушений достроково скласти свої повноваження.

Як повідомляла “Новинарня“, парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президента 9 грудня. Пак було відсторонено від обов’язків до моменту, поки своє рішення винесе Конституційний суд.

Пак Кин Хе проходить як підозрювана у справі про корупцію. Розслідування почалося після публікацій в пресі матеріалів про зв’язки глави держави з Чой Сун Сіль – дочкою лідера релігійного культу “Церква вічного життя” (“Йонсеге”), що сповідує суміш християнства і традиційного корейського шаманізму.

Пак Кин Хе ще з юності тісно пов’язана з цією сектою, чим нібито й пояснюється готовність слухатися в усьому Чой, яка фактично отримала контроль над рішеннями президентки.
Лунали обвинувачення, що саме під впливом Чой було прийнято рішення про закриття промислового регіону Кесон та повне припинення економічного співробітництва з КНДР.

Два фонди Чой Сун Сіль активно отримували пожертви від великих фірм – формально на розвиток спорту та пропаганду корейської масової культури за кордоном, а насправді гроші йшли в кишеню керівництва.

Коли скандальною ситуацією зацікавилися ЗМІ, був знайдений викинутий комп’ютер секретаріату Чой Сун Сіль, де містилися численні конфіденційні документи, які Пак Кин Хе передавала подрузі для ознайомлення і редагування, а також власне список дивних особистостей, які входили в найближче оточення президента, серед яких шаманки, ворожки, сектанти й жиголо.

На вулицях Сеула та інших міст пройшли багатотисячні маніфестації з вимогою відставки президента Пак.

Після цього Пак Кин Хе виступила із заявою, визнавши порушення і вибачившись перед нацією за те, що “створила цей національний хаос через свою неуважність”, а Сун Сіль була заарештована.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна