Поляк Туск вдруге обраний президентом Євроради всупереч спротиву Польщі

 

Лідери ЄС у четвер, 9 березня, переобрали Дональда Туска на посту президента Європейської ради. Про це повідомляє агентство Reuters.

“Лідери ЄС повторно призначили Дональда Туска головою Європейської ради, подолавши спротив Польщі”, – повідомляє агенція з посиланням на джерело.

Як інформувала “Новинарня“, прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло звернулася до лідерів ЄС з листом, в якому просить не підтримувати Туска на нову каденцію.
4 березня уряд Польщі офіційно висунув замість Туска кандидатуру польського євродепутата Яцека Саріуш-Вольського.
Після цього польська опозиційна партія “Громадянська платформа” виключила його зі своїх лав.

У відповідь Саріуш-Вольський написав у “Твіттері”, що він “не підтримує доносів на свою країну та згоду на санкції проти неї”. Таким чином він розкритикував позицію своїх колишніх однопартійців з “ГП”, котрі підтримують дії Єврокомісії, що звинувачує польський уряд у порушенні демократичних стандартів.

При цьому Європейська народна партія підтвердила, що підтримує переобрання Туска на пост голови Євроради.

Як відомо, Дональд Туск був главою уряди Польщі від ліберальної партії “Громадянська платформа” у 2007-2014 роках. Єврораду він очолив у грудні 2014 року – на термін 2,5 роки з можливістю переобрання на другу каденцію.

Після поразки “ГП” на виборах у Польщі партія пішла в опозицію і звинувачує консерваторів із партії “Право і справедливість” у згортанні демократичних свобод.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна