Безвіз для України затвердив останній комітет перед самим Європарламентом

 

Комітет Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) остаточно затвердив проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

39 членів комітету проголосували “за”, 1 – утримався, 4 – проти, передає “Європравда”.

Депутат Міхал Боні перед голосуванням зробив коротку заяву щодо тріалогу між Європарламентом, Радою ЄС та Мальтійським головуванням у ЄС, в рамках якого минулого тижня узгодили “безвіз” для України.
Він підкреслив, що Україна виконала всі вимоги ЄС для надання безвізового режиму і “навіть перевершила очікування”.

Нагадаємо, вже після тріалогу, 2 березня, Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) також схвалив рішення про візову лібералізацію для України.

Тепер пропозиція щодо візової лібералізації направляється до Європейського парламенту для голосування. Воно, як очікується, відбудеться 5 квітня або, за новими даними, 11 травня (якщо не встигнуть у квітні).
Після цього документ буде поданий на ухвалення Радою ЄС. Там обіцяють, що українські громадяни зможуть подорожувати до країн Євросоюзу без віз уже в червні 2017 року.

Позитивне рішення LIBE привітав президент Петро Порошенко.

“Щиро дякую доповідачці Марії Габріель та членам Комітету за підтримку України та об’єктивну оцінку реформаторських зусиль української влади із належної реалізації відповідних критеріїв”, – ідеться в дописі на його сторінці у “Фейсбуці”.

“Останній етап парламентської компетенції – розгляд рішення про безвізовий режим для українців на пленарній сесії Європейського Парламенту на початку квітня. Доручив МЗС активізувати відповідну роботу для якнайшвидшого ухвалення позитивного вердикту ЄП. Після цього останнє слово в процесі візової лібералізації – за державами-членами ЄС.
Сподіваюся на підтримку європейських столиць цього довгоочікуваного рішення”, – зазначив Порошенко.

Остаточне затвердження безвізу для України – 15 травня, поїздки – з червня, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна