В Авдіївці мітингували проти торгової блокади ОРДЛО

 

У понеділок, 6 березня, в Авдіївці Донецької області відбувся мітинг проти торговельної блокади ОРДЛО. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралися декілька десятків людей, дехто приніс плакати із закликами припинити блокування транспортних шляхів, передає “Новинарня” з посиланням на ДоТБ.

У мітингу взяли участь народні депутати з коаліції Тетяна Чорновол, Павло Лубінець та Дмитро Кишкар, директор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов та керівник міської військово-цивільної адміністрації Павло Малихін.

Люди, переважно працівники Авдіївського коксохіму, прийшли з плакатами “Блокувальники — зупиніться”, і “Блокада — ніж в спину Авдіївки”.

“Ми, учасники мітингу, від імені багатотисячної героїчної Авдіївки, трудових колективів, бюджетних та комунальних підприємств і установ, волонтерських і громадських організацій міста, висловлюємо свою незгоду з беззаконною блокадою на лінії фронту…Головний годувальник міста – Авдіївський коксохімічний завод – на межі зупинки. На підприємстві вже почалися скорочення. Без працюючого АКХЗ у Авдіївки немає майбутнього. Завод не зупинили бойовики, але зупинять блокувальники, оскільки підприємство не одержує вугілля і не може працювати”, – зазначено в резолюції, яку цитує місцевий сайт 06236.

У відозві підкреслюється, що зупинка містоутворюючого підприємства загрожує тим, що підприємства і установи міста ризикують залишитися без електроенергії, тепла і води.

“Це – ніж у спину від людей, які зараз ведуть блокаду і називають себе патріотами України. Блокувальники! Дайте вижити Авдіївці! Перестаньте думати тільки про владні кабінети, подумайте про живих людей, про авдіївських дітей, матерів і дідів. Блокада – це політичний піар на життях авдіївців!.. Блокувальники, схаменіться! Зупиніться! Ви здійснюєте злочин! Не відривайте Авдіївку від України! Слава Україні!” – сказано в тексті резолюції.

За інформацією “Громадського ТБ”, такі мітинги проти торговельної блокади плануються також в Краматорську, Слов’янську та інших містах Донбасу.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня громадські активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та до звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.

Серед учасників блокади – нардепи від “Самопомочі” Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, а також позафракційний нардеп Володимир Парасюк, екс-командир батальйону “Донбас” Анатолій Виногродський, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ, та ін.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що вугіллю з непідконтрольних територій на Донбасі, постачання якого блокують учасники акції, на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.
11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станції Фенольна і Кривий Торець між Костянтинівкою і Ясинуватою.

Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку.
Однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

За даними уряду, 10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.
Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
15 лютого Кабмін у зв’язку з блокадою ввів надзвичайні заходи в енергетиці (до 17 березня).

16 лютого блокувальники заявили, що встановили перший блокпост на автомобільному шляху – біля Золотого на Луганщині, однак там вони здійснюють лише спостереження за транспортним потоком.

19 лютого в Києві відбулися вуличні акції на підтримку блокади. Під час спроби прориву маніфестантів, зокрема народних депутатів, на вулицю Банкову були затримані й травмовані.

20 лютого група “Метінвест” Раната Ахметова повідомила про те, що зупиняє через блокаду два свої підприємства, які працюють в ОРДЛО – “Єнакіївський метзавод” та “Краснодонвугілля”.

25 лютого “блокадники” відкрили ще один “редут” – біля смт Новотроїцьке Волноваського району, на Маріупольському напрямку, а 5 лютого спробували зупиняти товарні поїзди з Росії в Конотопі Сумської області, але погодилися лише на “спостережний режим” цього “редуту імені Конрада Аденауера”.

1 березня сепаратисти “ДНР” і “ЛНР” нібито у відповідь на блокаду оголосили про “націоналізацію” підприємств української юрисдикції на території ОРДЛО. Цей крок підтримали в Кремлі. Серед інших, захоплено підприємства Ріната Ахметова, зокрема стадіон “Донбас-арена” й базу ФК “Шахтар”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна