Клих знайшовся, він у Верхньоуральську, – Новіков

Незаконно ув’язненого в Росії українця Станіслава Клиха, місце перебування якого раніше було невідоме, етапували у Верхньоуральськ.

Про це повідомив у “Фейсбуціадвокат Ілля Новіков.

“Ми поки не знаємо точно, але судячи з усього – в сумнозвісну «Верхньоуральську критку». Список знаменитих в’язнів у неї такий, що вже можна визнати об’єктом ЮНЕСКО, але сидіти там від цього не легше”, – написав Новіков.

Він додав, що про поточний стан Клиха нічого не відомо, адвокати сподіваються отримати цю інформацію наступного тижня.

Новіков також повідомив, що іще один український політв’язень Микола Карпюк “у не менш відомому «Володимирському централі» принципово відмовився від роботи”.

“Він і раніше казав мені, що працювати в Росії не буде. У зв’язку з цим йому збираються посилити, а можливо, вже посилили режим утримання. Консул планує відвідати його найближчим часом”, – повідомив Новіков.

Наприкінці січня Ілля Новіков зазначав, що про місце перебування Станіслава Клиха нічого не відомо.

Як відомо, в березні 2014 року на кордоні з Чернігівщиною російськими прикордонниками з ФСБ був затриманий заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк, який прямував до Москви для політичних переговорів щодо розв’язання кримської кризи.
Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце їх перебування. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.
Обвинувальні свідчення проти них під тиском дав інший українець, Олександр Малофєєв.

26 травня 2016 року суд у Чечні засудив Карпюка до 22 з половиною років, Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років нібито у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.
Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті обвинувачень також у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями.

Читайте також:
МЗС України вимагає від держави-агресора негайно звільнити політв’язнів Карпюка і Клиха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна