Суддю Чауса в Молдові арештували на 15 діб

 

Суд у Молдові заарештував колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса на 15 діб. Про це “Українським новинам” повідомив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Раніше в ГПУ заявили, що Чаус був затриманий у Молдові 28 лютого. При цьому керівник Антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морар зазначив, що Чаус сам прийшов у відділення поліції в Кишиневі і здався правоохоронцям.

Детективи НАБУ готують документи для його екстрадиції.

Як повідомляла “Новинарня“, Національне антикорупційне бюро 9 серпня задокументувало факт одержання суддею Чаусом хабара в сумі 150 тис. доларів. Українцям це гучне затримання запам’яталося оригінальним способом зберігання грошей – у скляних банках в городі. Однак затримати суддю правоохоронці не змогли через суддівський імунітет.

Чаус 11 серпня не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.
6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді. Тоді ж у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що Чаус втік до Криму. НАБУ оголосило суддю в розшук 12 вересня.
30 вересня адвокат судді Чауса надав медичну довідку про те, що суддя перебуває в одній із медичних установ Криму.

Важається, що Микола Чаус перебував на гачку Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

Читайте також:
ВРЮ пояснила, чому скандального суддю Чауса не звільнили раніше

ВСУ закрив усі справи проти Юри Єнакіївського.
Кажуть, постаралися Аврамов і Суркіс

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна